Начало / Бебе и кърмене / Първи грижи за новороденото

Първи грижи за новороденото

юни 5, 2019

първи грижи за новороденото

Какви са първите грижи за новороденото бебе?

Веднага след раждането се извършва аспирация на устната кухина. Целта е да се отстранят натрупаните в устата на детето влагалищни секрети по време на раждането. Освобождаването на дихателните пътища се последва до края на първата минута от силен плач на новороденото. Детето започва да диша и първоначалната цианоза се заменя с порозовяване на кожата.

След като детето започне да диша и престанат пулсациите на пъпната връв, се извършва клампиране и прерязване на пъпната връв на разстояние 10-15 см от кожата. Не трябва да се допуска изтичане на кръв от плода към плацентата (например ако детето се издигне високо при секцио), тъй като може да се развие анемия, хиповолемия. Пъпната връв се оглежда за наличие на вена и две артерии. Ако има само една артерия, то може да има и други аномалии.

Следва изкъпване на бебето под течаща вода. Целта е да се отстрани полепналата по кожата кръв и секрети и да се затопли детето, с което се стимулира дишането и кръвообращението. Температурата на течащата вода трябва да бъде 37-38 ºС, а водната струя да облива бебето само през ръката на акушерката.

След банята новороденото се подсушава със стерилна пелена, натрупаният в подмишничните и ингвиналните гънки верникс казеоза (сивобяла мазна субстанция, която предпазва кожата на бебето) се отстранява чрез тампон, напоен със стерилна мазнина.

След първият тоалет се пристъпва към окончателното превързване на пъпната връв. Пъпният остатък се напоява с йод и се покрива със стерилна марля, под формата на шапка. Мумифициране на пъпния остатък и отпадането му настъпва до 5-7-ия ден.

Определят се антропометричните показатели на бебето – ръст, тегло, обиколка на главата, гърдите и седалището.

Извършва се първият преглед на новороденото за оценка на състоянието му.

Внимателният оглед на бебето цели откриването на родови травми, на вродени видими малформации.

 • кожа – установява се цианоза, бледост или субиктер, може да има вродени белези и други дефекти.
 • глава – оглежда се формата на главата, състоянието на малката и голямата фонтанела. Може да се установи капут сукцеданеум (оток на кожата и поджожието в областта на главата)
 • очи – проверява се големината на зеницити
 • уши – оглежда се формата и положениието на ушните миди
 • нос – проверява се дали ноздрите са свободни
 • уста – може да има заешка устна, опипва се небцето, за да се провери целостта му – при вълче небце двете части на небцето не са сраснали
 • врат – измерва се дължината му, проверява се за туморни маси, отоци, крива шия (тортиколис)
 • гръден кош – проверява се симетричността на гръдния кош, интеркосталните движения при дишане
 • корем – наблюдава се коремната стена по време на дишане. Извършва се нежна палпация на корема, при което може да се установи увеличен черен дроб, слезка.
 • полови органи – при момчетата се оценява дължината и подвижността на пениса, наличието на хипоспадия или еписпадия. Проверява се дали тестисите са в скротума. Ако не се открие тестис в скротума, се проверява в ингвиналния канал, където може да е задържан и да не е завършило смъкването му към скротума. При момичетата се оглежда големината на сламните устни, на клитора, наличието на отвор на влагалището.
 • анус – проверява се за наличие на анален отвор
 • крайници – проверява се броят на пръстите, дължината на крайниците, подвижността им
 • гръбначен стълб – проверява се за гръбначни изкривявания, тумори, спина бифида.

Извършва се аускултация на белите дробове и сърцето. Прави се оценка на дишането на новороденото, наличието на хрипове, определя се сърдечната честота, наличието на сърдечни шумове.

Изследват се мускулният тонус и вродените рефлекси.

Извършва се профилактика на очите. Целта е да се предпази новороденото от развитие на конюнктивит, вследствие попадането на микроорганизми от майчините родови пътища. Използва се 1 % разтвор на сребърен нитрат, като се накапва по една капка във всяко око.

Въз основа на резултата от прегледа детето се определя като доносено, недоносено или преносено.

През парвото денонощие новороденото трябва внимателно да се наблюдава за промени в характера на дишане, промени в цвета на лицето, сърдечната честота. Трябва да се следи състоянието на пъпната превръзка, да се установи дали новороденото е изходило мекониум, дали е уринирало.