Респираторно-синцитиалният вирус е респираторен вирус, който причинява оплаквания подобни на тези при настинка при по-големи деца и възрастни, но може да бъде особено опасен за бебета и по-малките деца. Той е най-често срещаната причина за инфекция на дихателните пътища в ранна детска възраст.

Повечето от децата до 2 годишна възраст се срещат поне веднъж с респираторно-синцитиалния вирус. По-често се регистрират случаи между Ноември и Април месец, когато и трансмисията на вируса е най-активна. При преобладаващият процент деца инфекцията протича леко без някакви сериозни здравословни усложнения.

Как се разпространява вирусът?

Респираторно-синцитиалният вирус се разпространява по въздушно-капков механизъм чрез отделянето на малки пръски при кихане и кашляне от заразени вече пациенти. Възможно е и контактно-битово заразяване чрез докосване на замърсени с вируса играчки или други предмети.

Вирусът може да преживее часове върху твърди повърхности, като дръжки на врати, плотове и играчки. Върху ръцете респираторно-синцитиалният вирус може да живее за по-кратък интервал.

Вирусът се предава много лесно сред хората и е силно заразен. Годишно от 100 000 до 120 000 бебета под 1 година се заразяват и се нуждаят от лечение. Инкубационният период преди поява на оплаквания варира между 2 и 8 дни.

Кои са рисковите групи?

Има няколко категории пациенти, при които рискът от сериозни усложнения след заразяване с респираторно-синцитиален вирус е най-висок. Такива са например:

  • преждевременно родени деца и деца под 1 годишна възраст
  • деца до 2 годишна възраст, страдащи от сърдечни или белодробни хронични заболявания
  • деца с отслабена имунна система.

Какви са симптомите?

Симптомите много често наподобяват по-тежко протичаща настинка. По-често се наблюдават повишена температура, хрема, запушен нос. В повечето случаи оплакванията отзвучават за около седмица.

При бебетата и по-малките деца като усложнение може да се развие бронхиолит, при който в резултат на възпаление на крайните разклонения на дихателните пътища се наблюдават оплаквания от задух. Бронхиолитът се овладява с доставяне на допълнителен кислород чрез маска, вливания на течности и инхалации.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата може да бъде поставена с помощта на редица лабораторни тестове, включително изолиране на самия вирус или негови антигени или установяване на покачени антитела към респираторно-синцитиалния вирус. Повечето лаборатории в днешно време използват носни проби за детекция на вирусни антигени.

Какво лечение се предприема?

При децата с леко протичаща инфекция не се налага да се прилага някакво специфично лечение, а само симптоматични средства. При по-тежко протичаща инфекция се използва кислородна терапия, инхалации и могат да бъдат предписани и противовирусни медикаменти, като Рибавирин например.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!