Начало / Бебе и кърмене / Как да намалите риска от внезапна детска смърт?

Как да намалите риска от внезапна детска смърт?

мар. 20, 2020

внезапна детска смърт

Синдромът на внезапна детска смърт представлява внезапно настъпила смърт по време на сън на бебе под 12- месечна възраст без ясна причина. Въпреки че не може да го предотвратите на 100 процента има някои съвети, които може да следвате, за да създадете възможно най-безопасна среда за сън.

Ето и някои от тях:

Винаги поставяйте бебето по гръб

Позицията по гръб е най-безопасна за бебетата до навършване на 1 годишна възраст. Ако бебето бъде поставено по корем има риск да почине от внезапна детска смърт.

Използвайте чувалче за сън

Бебешкото чувалче за сън, в което може да поставите детето, докато спи е много по-безопасно от одеялото. Това е кака, защото няма риск бебето с ръцете си да го размести и евентуално да попадне върху лицето му и да повиши по някакъв начин риска от задушаване. Освен това с чувалчето бебето ще е завито и стоплено през цялата нощ и няма да има възможност да се отвие и да настине, например.

Без плюшени играчки

Меките плюшени играчки са едни от най-честите неща, които се подаряват на бебенца и са много приятни за гушкане. Не е препоръчително обаче подобни играчки да бъдат поставяни в креватчето на бебето преди то да навърши поне 1 годинка. Така няма да има риск то да се задуши при игра с тях, докато не е наблюдавано от възрастен.

Не пушете около бебето

Този съвет се отнася и за периода на бременността. Проучванията сочат, че при бебета, които са родени от жени, които са пушили по време на бременноста има три пъти по-голям риск от внезапна детска смърт. Пасивното тютюнопушене също е много вредно за бебетата, затова и трябва да подсигурите на детето си среда свободна от тютюнев дим, особено в дома ви.

Кърмете при възможност бебето

Кърменето има много ползи за майката и бебето, включително и редуциране на риска от внезапна детска смърт. Колкото по-дълго кърмите бебето, толкова по-малък е риска от това смъртоносно нежелано събитие.

Не използвайте меки матраци

Важно е матракът в бебешката кошара да не е прекалено мек, защото в противен случай има риск бебето да се задуши по време на сън. Изберете по-твърд матрак, който да покриете с памучен чаршаф. През първата година бебето не се нуждае от възглавница по време на сън, затова е по-добре да не поставяте подобни предмети в леглото.

Поставете кошарата в спалнята си

През първите месеци от живота на бебето е най-добре кошарката му да се намира в стаята, в която спят родителите. Така те ще имат възможност да го наблюдават и през нощта. Проучванията сочат, че много по-малък е процентът на бебета, починали от внезапна детска смърт, които са спяли в стаята на родителите си през първата година от живота си.

Не затопляйте прекалено стаята, в която бебето спи

Новородените нямат възможността добре да регулират температурата си. Старайте се да поддържате температурата в спалнята в нормални граници, които са подходящи за възрастни и слагайте на бебето удобни и леки памучни пижамки.

Предложете биберон на бебето

Според някои учени използването на залъгалка от бебетата намалява риска от внезапна детска смърт. Ако кърмите бебето изчакайте 3-4 седмици преди да му предложите биберон, за да може то да е свикнало с кърменето. Не всички бебета обаче обичат да използват биберон. Ако вашето не желае няма от какво да се притеснявате.