Меню

Синдромът на внезапна детска смърт представлява внезапно настъпила смърт по време на сън на бебе под 12- месечна възраст без ясна причина. Въпреки че не може да го предотвратите на 100 процента има някои съвети, които може да следвате, за да създадете възможно най-безопасна среда за сън. Ето и някои от тях:

 • Винаги поставяйте бебето по гръб

Позицията по гръб е най-безопасна за бебетата до навършване на 1 годишна възраст. Ако бебето бъде поставено по корем има риск да почине от внезапна детска смърт.

 • Използвайте чувалче за сън

Бебешкото чувалче за сън, в което може да поставите детето, докато спи е много по-безопасно от одеялото, защото няма риск бебето с ръцете си да го размести и евентуално да попадне върху лицето му и да повиши по някакъв начин риска от задушаване. Освен това с чувалчето бебето ще е завито и стоплено през цялата нощ и няма да има възможност да се отвие и да настине, например.

 • Без плюшени играчки

Меките плюшени играчки са едни от най-честите неща, които се подаряват на бебенца и са много приятни за гушкане. Не е препоръчително обаче подобни играчки да бъдат поставяни в креватчето на бебето преди то да навърши поне 1 годинка, за да няма риск то да се задуши при игра с тях, докато не е наблюдавано от възрастен.

 • Не пушете около бебето

Този съвет се отнася и за периода на бременността. Проучванията сочат, че при бебета, които са родени от жени, които са пушили по време на бременноста има три пъти по-голям риск от внезапна детска смърт. Пасивното тютюнопушене също е много вредно за бебетата, затова и трябва да подсигурите на детето си среда свободна от тютюнев дим, особено в дома ви.

 • Кърмете при възможност бебето

Кърменето има много ползи за майката и бебето, включително и редуциране на риска от внезапна детска смърт. Колкото по-дълго кърмите бебето, толкова по-малък е риска от това смъртоносно нежелано събитие.

 • Не използвайте меки матраци

Важно е матракът в бебешката кошара да не е прекалено мек, защото в противен случай има риск бебето да се задуши по време на сън. Изберете по-твърд матрак, който да покриете с памучен чаршаф. През първата година бебето не се нуждае от възглавница по време на сън, затова е по-добре да не поставяте подобни предмети в леглото.

 • Поставете кошарата в спалнята си

През първите месеци от живота на бебето е най-добре кошарката му да се намира в стаята, в която спят родителите. Така те ще имат възможност да го наблюдават и през нощта. Проучванията сочат, че много по-малък е процентът на бебета, починали от внезапна детска смърт, които са спяли в стаята на родителите си през първата година от живота си.

 • Не затопляйте прекалено стаята, в която бебето спи

Новородените нямат възможността добре да регулират температурата си. Старайте се да поддържате температурата в спалнята в нормални граници, които са подходящи за възрастни и слагайте на бебето удобни и леки памучни пижамки.

 • Предложете биберон на бебето

Според някои учени използването на залъгалка от бебетата намалява риска от внезапна детска смърт. Ако кърмите бебето изчакайте 3-4 седмици преди да му предложите биберон, за да може то да е свикнало с кърменето. Не всички бебета обаче обичат да използват биберон. Ако вашето не желае няма от какво да се притеснявате.

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!