Начало / Бебе и кърмене / Синдром на раздрусаното бебе – опасно ли е?

Синдром на раздрусаното бебе – опасно ли е?

авг. 24, 2018

синдром на раздрусаното бебе

Раждането на бебе обикновено е съпроводено с много радост и щастливи мигове, но може да има и моменти, в които да се чувствате напрегнати, особено ако бебето плаче и не може да го успокоите. Повечето родители се справят с тези моменти спокойно. Но ако не успеете да овладеете емоциите си може да се стигне и до неприятни ситуации.

Синдромът на раздрусаното бебе всъщност представлява форма на детско насилие. Когато бебето се раздруса силно за раменете, крачетата или ръчичките това може да доведе в бъдеще до редица проблеми. Например със заучаването на нова информация, поведенчески проблеми, зрителни нарушения и дори слепота, сериозна мозъчна увреда, съпроводена с гърчове.

Каква е причината за синдром на раздрусаното бебе?

Синдромът на раздрусаното бебе може да настъпи в резултат на удар по главата, изпускане или силно раздрусване на бебето. При случаите на смърт в резултат на насилие над дете до 5 годишна възраст най-често се касае именно за този синдром. Особено до 1 годишна възраст мускулите на шията на детето все още не са достатъчно заякнали и дори по-леки травми в областта на главата могат да бъдат фатални.

Ако подхвърляте леко бебето във въздуха докато си играете или го друсате на коляното си няма риск да настъпят такива сериозни усложнения, тъй че не трябва да се притеснявате в такива ситуации.

Какви са симптомите?

Внезапното раздрусване на бебето е съпроводено с редица симптоми. По-често се наблюдава:

Малко след това бебето може привидно да се успокои, но да се забележат някои промени в поведението му. То може да стане по-сънливо от обикновено, да не се храни добре, да спре да суче и да не се усмихва или да не реагира на любимите си играчки, както преди.

При бебетата, които са били жертва на подобно насилие може да има и травми, които не са видими, като спукани или счупени ребра.

Как се поставя диагноза?

Тъй като при синдромът на раздрусаното бебе могат да бъдат засегнати различни органи може да се наложи диагнозата да се постави от екип от лекари. За да се оцени състоянието на мозъчните структури е нужно да се извърши скенер. При съмнение за счупени кости или вътрешни наранявания може да се направи рентген.

Какво е лечението?

Изборът на метод за лечение зависи от тежестта на травмите. В някои случаи може да се наложи спешна хирургична интервенция. Една част от децата е възможно да се нуждаят от грижи до края на живота си.

Синдромът на раздрусаното бебе е 100% предотвратимо състояние. Най-важното нещо е да се уверите, че всички, които полагат грижи за бебето осъзнават колко може да бъде опасно рязкото и силно раздрусване на бебето. Ако бебето плаче и се чудите как да го успокоите може да пробвате да го погалите по гръбчето, да го разходите или да му дадете залъгалка. Понякога нищо не помага, но трябва да овладеете емоциите си и да се справите спокойно със ситуацията.