Начало / Бебе и кърмене / Как да разпознаем топлинният удар при децата?

Как да разпознаем топлинният удар при децата?

авг. 25, 2017

топлинен удар

Топлинният удар е животозастрашаващо състояние при децата, което се наблюдава когато тялото на детето прегрее. По-просто обяснено температурата на детето се покачва в такава степен, че тялото му вече не може да се охлажда нормално.

Бебетата и по-малки деца са изключително податливи към топлинен удар. Тялото на бебето може да прегрее дори ако е малко по-дълго време навън, когато температурите са по-високи, особено ако е и дехидратирано или облечено повече от нужното за такива температури.

През лятото в никакъв случай не трябва да оставяте детето си за повече от 1-2 минути в паркирана кола, защото топлинният удар е състояние, което се развива много бързо, а и в колите температурите се покачват много по-бързо.

Как може да познаете, че детето ви е получило топлинен удар?

В началото детето може да изглежда много изтощено и изключително жадно. Други първи симптоми са по-студената и изпотена кожа. Ако детето е по-голямо и вече говори може да се оплаче от болки в краката или стомашни болки.

Следващите симптоми, които се появяват при топлинен удар са:

  • повишаване на телесната температура над 39 градуса
  • зачервяване на кожата
  • ускорен пулс
  • неспокойство
  • обърканост
  • гадене и повръщане
  • учестено, повърхностно дишане
  • отпуснатост и загуба на съзнание в някои случаи.

Какво да направите, ако имате съмнение, че детето ви е получило топлинен удар?

Първото, което трябва да направите е да се обадите на Бърза помощ, след което да се постараете да свалите температурата на детето възможно най-бързо. Тук времето е от значение, защото иначе детето може да изпадне в безсъзнание и да настъпят по-сериозни усложнения.

Съблечете дрешките на детето и го поставете на хладно място. Ако сте навън, намерете сенчесто място където да отидете или намерете затворено помещение, където е по-хладно.

Докато изчаквате помощ намокрете парцал или някаква дреха с вода и обтрийте тялото на детето, за да охладите тялото му, колкото е възможно. През това време говорете на детето и го успокойте, че всичко ще е наред.

Не давайте на детето прекалено много течности, докато чакате да дойде Бърза помощ. Нека пийне малко вода на малки глътки и на почивки. Друго, което не трябва да давате на детето в такъв случай е Ацетаминофен или други температуропонижаващи средства, защото при топлинен удар те няма да подействат.

Как да предпазите детето си от топлинен удар?

При бебетата и малките деца не е нужно много, за да прегреят телцата им, защото те все още не са свикнали добре с високите температури. През летните месеци обличайте леко децата с памучни и свободни дрешки. Излизайте през часовете преди обед и привечер. Избягвайте да извеждате детето навън през обедните часове, когато слънцето е най-силно или през летните дни, когато има предупреждения за особено високи температури. Разхождайте се на по-сенчести места и задължително носете в себе си шише с вода, от което детето да пие, докато е навън.