Начало / Бебе и кърмене / Ухапване от щъркел – родилно петно на тила

Ухапване от щъркел – родилно петно на тила

мар. 2, 2022

Ухапване от щъркел – родилно петно на тила

„Ухапването от щъркел“ е често срещано родилно петно. 30 до 50 % от новородените бебета имат „ ухапване от щъркел“ при раждането, или развиват такова петно през първите няколко дни след раждането.

Медицинският термин за „ухапване от щъркел“ е nevus simplex. Причината за появата му е разширяване (дилатиране) на кожни капиляри, което води до повишен кръвоток. Тънката и нежна кожа на новороденото прави тези съдове лесно забележими.

Как изглежда родилното петно тип „ухапване от щъркел“?

„Ухапването от щъркел“ представлява гладко, плоско петно с неясни очертания. Има червен или розов цвят. Локализира се в областта на тила. Може да стане по-тъмно, когато детето плаче или е много активно. При оказване на натиск върху него може да избледнее.

„Ухапването от щъркел“ не причинява дискомфорт или други симптоми, като сърбеж или болка.

За разлика от други родилни петна, родилното петно в областта на тила на бебето, е по-вероятно да не изчезне, а да остане за постоянно. Косата обаче ще скрие белега.

„Ухапването от щъркел“ и родилното петно тип „ангелска целувка“ са васкуларни петна. Между тях обаче има две основни разлики. Първата разлика е в локализацията – „ангелските целувки“ се появяват по челото, клепачите, носа, около устата, докато „ухапванията от щъркел“ се появяват по тила. Втората разлика е в това, че „ангелските целувки“ най-често изчезват след навършване на 1-2-годишна възраст, докато „ухапванията от щъркел“  може да останат върху кожата на бебето завинаги.

„Ухапването от щъркел“ е безобидно родилно петно, което не изисква никакво лечение. Ако родилното петно не изчезне, то може да се отстрани чрез лазерна терапия.

Какви други родилни петна има?

Към васкуларните родилни петна се отнасят още:

  • петнати тип „портвайн“ – имат тъмночервен или виолетов цвят, не избледняват с времето и дори потъмняват и стават по-плътни. Често се локализират по лицето в близост до клепачите.
  • инфантилни хемангиоми – представляват червени надигнати образувания по кожата, подобни на ягода.

Освен васкуларни петна се срещат и пигментни родилни петна. Те се дължат на увеличен брой пигментни клетки в определен участък на кожата. Към пигментните петна се отнасят: петната тип „кафе с мляко“, монголоидни петна, вродени невуси.

Прочетете за:
Хемангиом при бебе