Начало / Бебе и кърмене / Странни факти, които не знаете за бебетата

Странни факти, които не знаете за бебетата

мар. 22, 2017

бебе

Вашето прекрасно новородено бебе най-вероятно може да разтопи сърцето ви от умиление само с един поглед, но едва ли сте знаели някои от изброените по-долу странни факти за бебетата и тяхното развитие.

Новородените имат много голяма глава

Най-вероятно вече сте забелязали, че главата на бебето ви е доста голяма сравнена с останалите части на тялото му. Това в никакъв случай не трябва да ви притеснява. Нормално главата на новороденото представлява ¼ от тялото му, докато при възрастните тя е 1/8 от ръста им. Причината за това е главата на бебето да може да побере по-бързо нарастващите мозъчни структури през първите месеци.

Бебетата имат допълнителни вкусови рецептори

При бебетата броят на вкусовите рецептори не се различава от този при децата и тийнейджърите, но те са разположени на по-различни места, включително сливиците и задната част на гърлото. Новороденото може да различи сладко, горчиво и кисело, но не и солено. Причината за това е, че кърмата има сладникав вкус, докато горчивите или киселите продукти бебето може да разпознае като опасни и да ги изплюе. Бебетата започват да различават солено едва след като започнат да консумират и твърди храни.

Бебетата плачат без сълзи

Още след раждането бебетата започват да плачат, но родителите много често забелязват, че в първите седмици не образуват сълзи. Сълзите се появяват едва след първият месец след раждането и това е напълно нормално и не трябва да ви тревожи.

Бебетата имат големи очи

Ако си мислите, че бебетата имат голяма глава, погледнете и очите им. Родителите прекарват часове в гледане на очите на бебето си, чудейки се как може да са толкова големи. Бебетата се раждат с очи, чиято големина е на 75%, колкото тази на възрастен човек, затова и изглеждат толкова големи, в сравнение с останалите части от главата им.

Бебетата намират женските гласове за успокояващи

Това е и причината много от възрастните, докато говорят на бебета да използват по-високи тонове, наподобяващи на женския глас. Може и да не сте се усещали преди, но това е нещо, което правим на подсъзнателно ниво.

Бебетата нямат коленни капачки

Децата се раждат с хрущялна тъкан на мястото на коленните капачки. Те започват да се образуват едва след първата година. Голяма част от скелета на бебето е с хрущялна тъкан, която с израстването на детето се измества от костна структура.

Бебетата не помнят първите няколко години от живота си

По-голямата част от нещата, които се случват през първите няколко години от живота на бебетата не остават в паметта им. Невролозите наричат този феномен „инфантилна амнезия“ и имат няколко теории относно причините за неговата поява, но резултатът е това, че никой от нас като възрастен не помни на какви изпитания е подлагал родителите си през първите години или какви бели е правил като бебе.