Начало / Бебе и кърмене / Хемангиом при бебе – инфантилен (детски) хемангиом

Хемангиом при бебе – инфантилен (детски) хемангиом

апр. 23, 2019

хемангиом при бебе

Хемангиомът представлява доброкачествен съдов тумор, който се формира в резултат на пролиферацията на ендотелни клетки.

Хемангиомите са най-често срещаните тумори в ранна детска възраст, срещат се при  4 до 10% от децата. Наблюдават се по-често при бялата раса, при момичета, при недоносени бебета, бебета с ниско тегло при раждането, при близнаци.

Хемангиомите могат да се появят навсякъде по кожата на главата, шията, гърба, гениталиите. Рядко се развиват в различни вътрешни органи, като бъбреци, бели дробове, черен дроб, мозък, където не могат да се видят.

Какви видове хемангиоми има?

Хемангиомите в ранна детска възраст биват:

 • вродени хемангиоми

Вродените хемангиоми са видими веднага след раждането. Имат кръгла форма, а цветът им варира от розов до лилав, кожата е надигната и топла. Биват два вида: RICH тип, който претърпява бързо обратно развитие през първата година от живота и NICH тип, който не се променя по време на живота.

 • инфантилни хемангиоми (детски хемангиоми)

Инфантилните хемангиоми стават видими 3-4 седмици след раждането. Най-често се локализират по главата и шията, но могат да се появят във всички области на тялото. Обикновено имат овална форма. Размерите им варират – някои от тях са много малки (1 mm), а други са много големи (над 20 cm). Повечето хемангиоми се появяват като единични тумори, но е възможно да има и повече от един тумор.

Инфантилните хемангиоми биват:

 • повърхностни хемангиоми (кожни хемангиоми) – срещат се най-често

Откриват се по повърхността на кожата. Те се наричат още ягодови хемангиоми поради неравния им червен вид. Започват като малки бели, розови или червени петна по кожата, които бързо се превръщат в ярко червени, надигнати лезии. Могат да бъдат малки или да обхванат големи участъци.

 • дълбоки хемангиоми (подкожни хемангиоми) – формират се под кожата, имат гладка повърхност и се виждат като синкави подутини.
 • смесени хемангиоми – комбинация от повърхностни и дълбоки хемангиоми
 • множествени хемангиоми – децата имат от няколко до стотици кожни хемангиоми. Откриват се и хемангиоми във вътрешните органи. Рискът от вътрешни хемангиоми се увеличава, ако детето има повече от шест кожни хемангиоми.

Каква е причината за появата на хемангиом при бебе?

Причината за появата на инфантилни хемангиоми все още не е изяснена. Счита се, че роля има хипоксията (намалено съдържание на кислород в тъканите) по време на вътреутробното развитие. Чрез активацията на определени гени се инициира пролиферацията и анормалното образуване на кръвоносни съдове.

Какви са признаците и симптомите на инфантилен хемангиом?

Развитието на инфантилните хемангиоми преминава през следните фази:

 • фаза на растеж (пролиферативна фаза)

Пролиферативната фаза започва 3-4 седмици след раждането и продължава средно 4-6 месеца. Обикновено хемангиомите растат най-бързо през първите три месеца.

 • фаза на стабилизация – хемангиомът е достигнал максималният си размер и не нараства повече
 • фаза на обратно развитие (инволутивна фаза).

Когато бебето е на около 12-месечна възраст повечето хемангиоми започват постепенно да се свиват. Цветът им се променя от червен до лилав и сив, стават по-малко надигнати. Това е т.нар. инволутивна фаза, която продължава от 3 до 7 години и повече. Най-често хемангиомите изчезват до 3-5-годишна възраст.

Какви усложнения могат да причинят инфантилните хемангиоми?

Повечето хемангиоми не причиняват проблеми. Рядко обаче могат да настъпят усложнения, като това зависи от големината и локализацията на хемангиома.

Възможни усложнения при детски хемангиом са например:

 • нарушаване на функцията на органа

Например ако хемангиомът се намира около окото и расте бързо, може да се наруши зрението на бебето.

 • разязвяване

Кожата над хемангиома може да се разязви, при което се появява болка, има повишен риск от проникване на инфекция. Разязвяване възниква по-често при хемангиоми около носа, устата, ушите или в областта на гениталиите.

 • кървене – при нараняване на хемангиома настъпва кървене.
 • поява на белег

По-често остават белези хемангиомите, които се намират в области, където кожата не се разтяга лесно, например устните, челото, носа, ушите. Възможно е да остане допълнителна кожа, да останат телеангиектазии (разширени малки съдове по кожата), пигментни петна.

Как се диагностицират детските хемангиоми?

Обикновено за диагностицирането на хемангиом при бебе са достатъчни анамнезата на родителите и физикалния преглед.

Ако се налага хемангиомът да се разграничи от други съдови малформации се извършва ултразвуково изследване.

В някои случаи може да е необходимо провеждането на компютърна томография (КТ) или магнитно-резонансна томография (МРТ), за да се постави диагнозата.

Ако има съмнение за злокачествен процес се извършва биопсия.

Какво е лечението на инфантилния хемангиом?

В повечето случаи детските хемангиоми не причиняват проблеми, изчезват спонтанно и не изискват лечение. Необходимостта от лечение зависи от големината на хемангиома, от локализацията (в близост до очи, нос, уста, гениталии), от появата на усложнения.

Лечението на инфантилните хемангиоми включва:

 • медикаментозно лечение

Препоръчва се медикаментозното лечение да започне между 1-вия и 5-ия месец. Прилагат се медикаменти от групата на бета-блокерите. Целта е да се забави растежа на хемангиома.

 • лазерна терапия
 • склерозираща терапия
 • хирургична ексцизия.