Начало / Бебе и кърмене / Хипертиреоидизъм при новородени (неонатален хипертиреоидизъм)

Хипертиреоидизъм при новородени (неонатален хипертиреоидизъм)

мар. 7, 2017

хипертиреоидизъм

Базедовата болест (болест на Грейвс) представлява автоимунен хипертиреоидизъм. Имунната система продуцира антитела, наречени тиреостимулиращи антитела (TSAB), които стимулират щитовидната жлеза да синтезира тиреоидни хормони. Повишените нива на щитовидните хормони в кръвта води до ускоряване на метаболизма и поява на симптоми като учестена сърдечна дейност (тахикардия), високо кръвно налягане, отслабване и др.

Кога възниква хипертиреоидизъм при новородени?

Хипертиреоидизъм при новородени може да възникне ако майката е болна от хипертиреоидизъм по време на бременността или е била лекувана преди да забременее. Тиреостимулиращите антитела, които се образуват в организма на майката могат да преминат през плацентата и да повишат активността на щитовидната жлеза на плода. Колкото по-високо е нивото на тези антитела у майката, толкова по-висок е риска от поява на заболяването у плода. Не при всички деца на майки с болест на Грейвс обаче възниква неонатален хипертиреоидизъм.

При бременни жени, страдащи от хипертиреоидизъм има повишен риск от мъртвораждане, аборт или преждевременно раждане.

Кога се проявяват симптомите на хипертиреоидизъм у новороденото?

Признаците на хипертиреоидизъм могат да се изявят още при раждането на бебето или няколко дни до 2-3 седмици след това.

Бебето може да се роди с изявени симптоми на хипертиреоидизъм, когато майката е болна и не провежда лечение или има нормална функция на щитовидната жлеза, в резултат на проведено лечение, но по време на бременността все още има тиреостимулиращи антитела в кръвта.

Когато майката провежда медикаментозно лечение през бременността, бебето може да се роди с нормални нива на щитовидните хормони. След няколко дни до 2-3 седмици обаче се изявяват симптомите на хипертиреоидизъм, тъй като медикаментите, преминали през плацентата в плода са се отделили.

Проследяване през бременността

При бременни жени с хипертиреоидизъм е много важно редовното наблюдение на плода. Трябва да се следи сърдечната честота на плода и ако се повиши над 160 удара в минута може да се подозира хипертиреоидизъм. Препоръчително е и редовното ултразвуково изследване, чрез което може да се установят признаци на хипертиреоидизъм като: изоставане в развитието на плода, промени в костите, уголемена щитовидна жлеза.

През третия триместър на бременността трябва да се изследва нивото на тиреостимулиращите антитела при всички жени с хипертиреоидизъм. Ако тези антитела са повишени има вероятност от поява на хипертиреоидизъм при новороденото.

Какви са признаците и симптомите на хипертиреоидизъм при новородени?
Симптомите на хипертиреоидизъм, които се появяват при всяко бебе могат да варират. Някои от най-честите признаци са:

 • малка обиколка на главата или неправилна форма на главата
 • ниско тегло при раждане
 • увеличен черен дроб и слезка (хепатоспленомегалия)
 • учестена сърдечна дейност, която може да доведе до сърдечна недостатъчност
 • неправилен сърдечен ритъм
 • високо кръвно налягане
 • повишен или нормален апетит, но слабо наддаване на тегло
 • топла, влажна кожа
 • изпъкнали очни ябълки (екзофталм)
 • раздразнителност, хиперактивност, лош сън
 • увеличена щитовидна жлеза (гуша)
 • затруднено дишане поради притискане на трахеята от увеличената щитовидна жлеза
 • повръщане, диария.

Как се диагностицира неонаталният хипертиреоидизъм?

Диагнозата на неонаталния хипертиреоидизъм се поставя въз основа на данните за наличие на хипертиреоидизъм у майката, типичните клинични симптоми у новороденото и установяването на повишени нива на тиреоидните хормони (Т3, Т4) и на тиреостимулиращите антитела от майката в кръвта на новороденото.

Какво е лечението на хипертиреоидизъм у новородени?
Целта на лечението е да се нормализира функцията на щитовидната жлеза. Прилагат се антитиреоидни медикаменти, които намаляват продукцията на тиреоидни хормони от щитовидната жлеза. Бета блокер (пропранолол) може да се включи при изразена тахикардия. Лечението е необходимо само за няколко седмици и постепенно се прекратява.

Неонаталният хипертиреоидизъм обикновено е преходен и преминава за 2 – 3 месеца, когато майчините тиреостимулиращи антитела изчезват от кръвообращението на бебето.