Начало / Бебе и кърмене / Вродена хипертрофична пилорна стеноза

Вродена хипертрофична пилорна стеноза

ян. 7, 2020

вродена пилорна стеноза

Вродената хипертрофична пилорна стеноза е сравнително честа аномалия. Представя се с хипертрофия на пилорния мускул, при което възниква обструкция в изхода на стомаха. Пилорът представлява крайната част на стомаха, която преминава в тънкото черво. Задебеляването на пилорния мускул води до стесняване на пилорния отвор и затруднява преминаването на млякото към тънкото черво.

Вродената пилорна стеноза се среща по-често при момчета и може да се съчетае с други аномалии.

Какви са причините за вродена хипертрофична пилорна стеноза?

Причината за възникването на тази аномалия е неизвестна. Предполага се, че роля имат нарушена мускулна инервация или стресови ситуации в третия триместър на бременността.

Какви са симптомите при вродена хипертрофична пилорна стеноза?

Аномалията най-често се изявява в 3-4 седмица от живота на бебето, но може да започне от края на 1-ва седмица до 8-ма седмица. Основният симптом при пилорна стеноза е повръщането на приетото мляко с много стомашна течност, но без жлъчен сок. Постепенно повръщането зачестява и става фонтанно след всеки прием на храна. В интервалите между храненията може да има регургитация. Кърмачето обикновено е доста гладно и суче с нетърпение. Други симптоми са:

Признаци на дехидратация са отпуснатост, вялост, отделяне на малко количество урина, хлътване на фонтанелата, набръчкване на кожата. Настъпват и електролитни нарушения – хипокалиемия, хипонатриемия. Развива се хипохлоремична алкалоза.

Как се поставя диагнозата вродена пилорна стеноза?

При палпация на коремчето на бебето над пъпа в дясно се опипва плътна, подвижна формация с размер около 2 см и форма на маслина. След нахранване може да се наблюдава стомашна перисталтична вълна, преминаваща отляво надясно в епигастриума.

Лабораторните изследвания показват електролитни нарушения.

Най-голямо значение за диагностициране на аномалията има извършването на коремна ехография. Установява се задебелен пилорен мускул над 4 мм и удължен пилорен канал над 14 мм.

При ендоскопско изследване се вижда нефункциониращ пилор.

При контрастно рентеново изследване се установява: разширен стомах, удължен и стеснен пилорен канал, проминиране на пилора към антрума, удължено време на изпразване на стомаха.

Вродената хипертрофична пилорна стеноза трябва да се отдиференцира от:

  • гастроезофагеален рефлукс
  • хиатална херния
  • дуоденална стеноза
  • гастроентерит
  • алергия към протеините на кравето мляко.

Какво е лечението при вродена пилорна стеноза?

Лечението на вродената хипертрофична пилорна стеноза е хирургично. Извършва се пилоромиотомия – надрязване на задебеления пилорен мускул, което позволява преминаването на храната от стомаха към дуоденума.

Необходимо е преди операцията да се извърши корекция на дехидратацията, електролитните нарушения, да се възстанови киселинно-алкалното равновесие.