Начало / Бебе и кърмене / Често срещани проблеми при новороденото

Често срещани проблеми при новороденото

юли 26, 2018

проблеми при новородени

Първите месеци след раждането на дете могат да бъдат много стресиращи, особено за хора, които стават родители за първи път и които не са напълно подготвени какво да очакват. Бебетата са толкова малки и раними, че е напълно нормално да се притеснявате дали се чувстват добре.

Новородените имат имунна система, която все още се развива и не е напълно усъвършенствана. Така че дори и най-обикновени състояния при тях могат да протекат много драматично и опасно.

Ето и някои по-често срещани проблеми при новороденото:

Обрив от памперс

Ако забравите да смените навреме памперса на бебето, кожата в тази област може много лесно да се обрине от дразнещото действие на урината. Тъй като днешните памперси абсорбират влагата много по-добре, родителите правят грешката да ги оставят по-дълго от нужното. Това може да причини кожно раздразнение.

През първите месеци след раждането се старайте да сменяте памперса на бебето преди всяко хранене и винаги, когато се е наакало или памперса видимо е много пълен. При всяко сменяне измивайте дупето на бебето с вода и сапун, подсушавайте добре кожата и нанасяйте малко крем или пудра.

Посиняване

Кожата на бебетата е много тънка и при някои е често срещано ръчичките и крачетата леко да посиняват, ако са оставени за малко по-дълго на по-студено място. Ако забележите нещо подобно задължително завийте бебето и го стоплете, за да регулирате температурата на тялото му. Ако бебето плаче продължително време без да се успокои е възможно устата и лицето му да посинеят, поради недостатъчния приток на кислород. Когато обаче се успокои посиняването веднага ще изчезне. Ако забележите обаче, че лицето или устните на бебето ви са сини, когато то е в спокойно състояние задължително трябва да се консултирате с педиатър.

Жълтеница

Жълтеницата е напълно нормално състояние през първите седмици след раждането, тъй като всички бебета се раждат с недоразвит напълно черен дроб. В резултат на това нивата на билирубина се покачват и това води до пожълтяване на кожата. В повечето случаи жълтеницата отшумява до 1-2 седмици след раждането. Ако обаче тя персистира по-дълго може да се наложи бебето да остане в болница за фототерапия и допълнително друго лечение.

Колики

Между втората и четвъртата седмица след раждането повечето от бебетата започват да изпитват колики. Смята се, че се дължат на поглъщането на малко количество въздух по време на хранене, който впоследствие дразни стомаха на бебето . То изпитва известен дискомфорт, изявяващ се с плач и неспокойствие. Учените все още не са разгадали напълно как точно възникват коликите и как най-ефективно могат да се овладеят. За щастие до 2-3 месец след раждането те отшумяват от само себе си.

Плач

Основният начин за комуникация на новороденото с околния свят е плачът. Повечето майки започват да разпознават различните нюанси на плачът на своето бебе още след първите 1-2 седмици. Така те много лесно се ориентират на какво се дължи този път неспокойството на тяхното дете. На други им е нужно малко повече време.