Меню

Прилагането на антибиотици на бебета може да повиши риска за децата по-късно да бъдат с наднормено тегло, показва проучване, публикувано в International Journal of Obesity.

Учени са провели проучване сред над 11000 деца във Великобритания, които са приемали антибиотици.

Участниците в проучването са били разделени на три групи: деца, които са приемали антибиотици от раждането си до 5 месеца, от 6 до 14 месеца и от 15 до 23 месеца. Теглото на децата е било измервано на 6 седмици, 10, 20, 38 месеца и на 7 годишна възраст.

Резултатите са показали, че децата, които са приемали антибиотици през първите пет месеца от живота си имат 22 % по-висок риск да бъдат с наднормено тегло при навършване на 38 месеца.

При децата от втората и третата група индекса на телесната маса не се е различавал значително от този при деца, които не са приемали антибиотици.

Това проучване дава още една причина да се приемат антибиотици само при необходимост.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!