Начало / Бебе и кърмене / Бебетата се учат да говорят като четат по устните

Бебетата се учат да говорят като четат по устните

ян. 17, 2012

Ново проучване показва, че бебетата се учат да говорят не само чрез звуците, които чуват, но и чрез четене по устните.

Учени от Флорида са установили, че на около 6 месечна възраст бебетата започват да изучават и устата на хората, когато им говорят, а не само да се взират в очите им.

 В проучването са участвали близо 180 бебета на възраст 4, 6, 8, 10 и 12 месеца. Всички те са имали англоговорящи родители.

Учените са показали на бебетата видео запис на жена, говореща на английски и на испански език.
Когато говорителката е използвала английски език 4 месечните бебета са гледали главно в очите й. Шест месечните бебета са гледали еднакво време в нейните очи и уста. Погледът на 8 и 10 месечните бебета е бил насочен предимно към устата на говорителката. На 12 месечна възраст, когато бебетата произнасят първите си думи вниманието им отново се е насочило към очите на говорителката, защото вече не е нужно да четат по устните.

Когато обаче 12 месечните бебета чули испански език, те изучавали устата на говорителката по-дълго време, за да разчетат непознатите звуци.

Проучването дава доказателства, че прекарването на повече време с бебето е много важно за развитието на речта.

Учените трябва да установят дали децата с нарушения в развитието, като аутизъм се научават да говорят по същия начин или при тях има различия, които могат да бъдат ранни предупредителни сигнали.

Последни публикации