Меню

Ново проучване показва, че бебетата се учат да говорят не само чрез звуците, които чуват, но и чрез четене по устните.

Учени от Флорида са установили, че на около 6 месечна възраст бебетата започват да изучават и устата на хората, когато им говорят, а не само да се взират в очите им.

 В проучването са участвали близо 180 бебета на възраст 4, 6, 8, 10 и 12 месеца. Всички те са имали англоговорящи родители.

Учените са показали на бебетата видео запис на жена, говореща на английски и на испански език.
Когато говорителката е използвала английски език 4 месечните бебета са гледали главно в очите й. Шест месечните бебета са гледали еднакво време в нейните очи и уста. Погледът на 8 и 10 месечните бебета е бил насочен предимно към устата на говорителката. На 12 месечна възраст, когато бебетата произнасят първите си думи вниманието им отново се е насочило към очите на говорителката, защото вече не е нужно да четат по устните.

Когато обаче 12 месечните бебета чули испански език, те изучавали устата на говорителката по-дълго време, за да разчетат непознатите звуци.

Проучването дава доказателства, че прекарването на повече време с бебето е много важно за развитието на речта.

Учените трябва да установят дали децата с нарушения в развитието, като аутизъм се научават да говорят по същия начин или при тях има различия, които могат да бъдат ранни предупредителни сигнали.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!