Начало / Бебе и кърмене / Бебето ви се е родило с неправилна форма на главата

Бебето ви се е родило с неправилна форма на главата

апр. 3, 2014

неправилна форма на главата

Това е често срещан проблем при новородените и не трябва да тревожи кой знае колко родителите. Костите на черепа на бебетата са меки и лесно се огъват. Това е така, за да помогнат на бебето да премине по-лесно през родилния канал по време на акта на раждането.

Напрежението, което се оказва върху главата на бебето по време на раждане може да стане причина главата му да изглежда конусовидна, проблем който с времето ще изчезне.

Понякога през първите 6-8 седмици след раждането главата на бебето може да започне да изглежда леко по-плоска в задната си част. Тази промяна във формата на главата на детето не засяга нарастването на мозъка. В някои случаи обаче може да стане причина за неравномерно нарастване на лицето на бебето.

Сплескването в задната част на черепа на детето най-често се дължи на неговото поставяне да спи по гръб. В резултат на това се оказва натиск върху тази част и тя може да промени формата си. Медицинският термин за това състояние е плагиоцефалия. По-често се среща при бебета под 5 месечна възраст.

Как изглежда главата на бебе с плагиоцефалия?

Нормално главата на бебето трябва да бъде кръгла, като ушите се разполагат на една и съща позиция. При промяната във формата на главата има плоска част от едната страна на главата и едното ухо е разположено малко по-ниско от другото.

Наличието на една плоска част в областта на главата може да затрудни вашето бебе при обръщането на главата му в дадена посока, защото е нужно то да я повдигне в известна степен. Някои родители забелязват, че децата им предпочитат да държат главата си обърната на една посока през по-голямата част от времето.

Как да предпазите детето си от промяна във формата на главата?

Нужно е позицията на главата на бебето да се променя през равни интервали от време, особено през първите 6 седмици след неговото раждане. По време на сън бебетата трябва да бъдат разположени на гръб. Нужно е обаче родителите да обръщат главата им надясно и наляво и да редуват страните.

Когато бебето е будно го поставяйте за малко по корем или настрани, за да може да не е през цялото време по гръб. В началото бебето може да се чувства малко странно, когато е по корем. С времето обаче ще свикне и дори ще започне да предпочита тази позиция, когато мускулите му укрепнат достатъчно.

Какво е лечението при плагиоцефалия?

При повечето деца не се налага прилагането на някакво специфично лечение. Обикновено нормалната форма на главата се възстановява с повишаването на активността на бебето, когато то започне да се движи повече и да сяда. Все пак е нужно да поставяте главата на бебето в различни позиции, за да помогнете за нейното правилно оформяне. Нужно е да се консултирате с лекар и физиотерапевт, които да оценят състоянието на бебето и да ви дадат по-специализирани съвети как да помогнете на детето си.

Прочетете за:
Кефалхематом – подутина на главата на новороденото