Начало / Бебе и кърмене / Причини за белене на кожата на бебе -2-ра част

Причини за белене на кожата на бебе -2-ра част

фев. 8, 2023

белене на кожата на бебе

При повечето новородени се наблюдава белене на кожата след раждането. В първата част на статията разгледахме всички нормални причини за лющене на кожата на бебе. Възможно е обаче беленето на кожата на бебето да се дължи на заболяване на кожата.

Кои кожни заболявания могат да причинят белене на кожата на бебе?  

Появата на суха и лющеща се кожа при бебе може да се дължи на дерматологичен проблем.

Атопичен дерматит (екзема)

Атопичният дерматит (екземата) може да причини суха кожа и лющене. Състоянието най-често се развива през първата година от живота на бебето. Точната причина е неизвестна, въпреки че може да има генетичен компонент. Много фактори от външната среда могат да предизвикат обостряне, включително излагане на дразнители като козметични и перилни препарати, хранителни алергени, полени и др.

Много от децата, които страдат от атопичен дерматит имат и други атопии, включително бронхиална астма, алергичен ринит, хранителни алергии.

Характерни симптоми на атопичен дерматит са:

 • сърбеж
 • суха и зачервена кожа
 • поява на пъпчици, везикули (мехурчета), които се пукат и се покриват с корички
 • лющене на кожата.

При бебета обривът се локализира главно по лицето, по-рядко по крайниците и тялото.

В повечето случаи симптомите на атопичен дерматит изчезват до пубертета от само себе си.

Ихтиоза

Ихтиозите са група наследствени заболявания с основен симптом суха и лющеща се кожа. Предполага се, че се касае за генетичен дефект, който е причина за нарушена кератинизация.

Различават се 4 основни клинични форми: обикновена, свързана с Х-хромозомата, ламеларна и булозна.

Заболяването се изявява още при раждането (изключение е обикновената форма, която се изявява между 1- и 4-годишна възраст). При по-леките форми има само сухота, а при по-тежките се образуват сквами (люспи) с различна големина и дебелина. Прилагат се емолиентни кремове за хидратация и омекотяване на кожата. Сквамите се нацепват и отпадат като кожата под тях е ихтиотична, много по-рядко е нормална.

При пациентите с ихтиоза се наблюдават и съпътстващи заболявания – очни аномалии, зъбни аномалии, атопичен дерматит, бронхиална астма, хипогонадизъм.

Псориазис при кърмачета

Псориазис при кърмачета се среща рядко. Гутатната форма (капков псориазис) се наблюдава по-често при бебета и деца. Тя се развива след стрептококова инфекция на гърлото или след вирусна инфекция на ухото. Обривът представлява малки, подобни на капки, зачеревни и лющещи се плаки. По-често се локализира по лицето, седалището и гънките. Острият стадий преминава за 3-4 месеца. Често се развива рецидив в следващите 3-5 години.

По-рядко се среща хроничен псориазис под формата на плаки или пръстеновидни лезии. 

Други причини за белене на кожата на бебе са:

 • болест на Кавазаки
 • интертриго
 • токсична епидермална некролиза (синдром на Lyell)
 • синдром на „попарената кожа“
 • синдром на токсичния шок
 • синдром на Нетертон
 • ентеропатичен акродерматит.

Прочетете за:
Кои са най-честите нормални причини за белене на кожата на бебе?