Начало / Бебе и кърмене / Безопасно ли е да давате мед на вашето бебе?

Безопасно ли е да давате мед на вашето бебе?

ное. 19, 2014

Лекарите препоръчват да изчакате вашето дете да навърши поне 12 месечна възраст преди да му дадете да яде мед. В ранна детска възраст хранителните ограничения са главно поради риск от алергична реакция или задавяне, но тук причината е друга.

Пчелният мед понякога може да съдържа спори на бактерия Clostridium botulinum, които причиняват рядко хранително отравяне, наречено ботулизъм.

Спорите на клостридийните бактерии са изключително устойчиви във външната среда. При подходящи условия те могат да се превърнат в бактерии, които да произвеждат токсин – ботулинов токсин, който представлява силна отрова.

При възрастни и при деца над 1 година киселинността и нормалната флора в храносмилателния тракт предотвратяват растежа на клостридийните бактерии. Децата под 6 месечна възраст обаче са особено уязвими, тъй като тяхната храносмилателна и имунна система са все още незрели.

Симптомите на кърмаческия ботулизъм възникват 8 до 36 часа след консумацията на мед или други контаминирани храни. В стомашно-чревния тракт на кърмачето спорите се превръщат в бактерии и започват да продуцират ботулинов токсин. Най-често първият симптом на заболяването е появата на запек. Наблюдават се още безапетитие, вяло сучене, затруднено гълтане, пресипнал глас, мускулна слабост, илеус. При тежки случаи се развиват парализи, като може да настъпи и дихателна недостатъчност.

За по-голяма сигурност специалистите съветват да не давате на детето си дори домашно приготвени сладкиши, съдържащи мед, въпреки че са термично обработени. Докато ботулиновият токсин е термолабилен и се инактивира при температура 100 С°, то спорите на клостридийните бактерии трудно могат да бъдат убити.

Консумацията на пчелен мед след навършване на 1 годишна възраст трябва да се насърчава, тъй като той съдържа изключително ценни за организма вещества.