Начало / Бебе и кърмене / Често срещани проблеми при кърмене

Често срещани проблеми при кърмене

мар. 13, 2015

Кърменето е най-естественият начин, по който може да храните вашето дете през първите месеци от живота му. Много от жените обаче срещат различни трудности при този процес, които в повечето случаи имат лесни решения. Ако и вие изпитвате затруднения може да се консултирате със специалист по кърмене, който да ви даде нужните насоки. Ето и някои от по-често срещаните проблеми, за които жените съобщават:

  • Болка при сучене

Нормално е да чувствате зърната си леко болезнени в първите седмици на кърмене, особено ако това ви е първо дете. Ако болката при кърмене продължава повече от 1-2 минути пробвайте да смените позицията. Опитайте се да поставите детето по такъв начин, че устата му да има допир с по-голямата част от зърното. Ако искате да смените позицията му поставете показалеца си в устата на бебето, за да го отделите от гърдата. Ако продължавате да изпитвате известна болка при кърмене, може би гърдите ви са сухи, затова избягвайте да използвате сапун при къпане и мажете зърната с овлажняващи кремове, които съдържат ланолин.

  • Недостатъчно количество кърма

Много от майките се притесняват, че може би не образуват достатъчно количество кърма. За да установите дали при вас е така трябва да претегляте детето преди и след всяко хранене. Когато вашето бебе е на около 2 месеца може да не усещате толкова напрегнати гърдите си, колкото след раждането. Това е нормално и не трябва да ви притеснява. Един от признаците, по които може да познаете, че детето не получава достатъчно кърма е ако бебето е неспокойно и плаче след хранене.

  • Бебето заспива на гърдата малко след започване на кърменето

Най-добрият начин за събуждане на бебето е кърмата и може да стимулирате нейното отделяне с леко притискане на гърдите по време на кърмене. Притиснете гърдите между палеца си и останалите пръсти на ръката и вашето бебе ще реагира със сукане. Лекото стискане за носа или брадичката на бебето също може да го стимулира да стои будно по време на кърмене.

  • Зачервяване на зърната и болка в гърдите след кърмене

Ако имате подобни оплаквания е добре да се консултирате със специалист, защото това могат да бъдат симптоми на млечница, инфекция с гъбичен организъм наречен Кандида албиканс. Ако при вас се установи такава инфекция бебето също трябва да получи лечение, защото то може да се зарази от вас при кърмене.

  • Запушени млечни канали

Това състояние се дължи на недостатъчно изпразване на кърмата, която се образува в гърдите ви. Може да забележите твърда бучка в гърдите си или болезненост в тази област. Ако покачите телесната си температура и се появи зачервява не на гърдите е нужно да се консултирате с лекар, защото гърдите ви могат да бъдат инфектирани и да развиете мастит. За да избегнете това неприятно състояние е нужно да редувате гърдите си при кърмене, а вечер когато си почивате може да прилагате топли компреси на гърдите и да ги масажирате леко.