Начало / Бебе и кърмене / Децата, които са кърмени по-дълго време са по-умни

Децата, които са кърмени по-дълго време са по-умни

мар. 18, 2015

кърмене

Продължително проучване показва наличието на връзка между кърменето и интелигентността.

Учени от Бразилия са проследили близо 3500 бебета и са установили, че тези които са били кърмени по-продължително време са показали по-високи резултати на тестовете за интелигентност като възрастни.

Тези резултати, въпреки че не са окончателни подкрепят сегашната препоръка към майките, че бебетата трябва да бъдат кърмени 6 месеца. Изборът дали да го направят или не обаче е изцяло на майките.

Много фактори освен кърменето имат значение за интелигентността на децата, като например образованието и социалното положение на родителите. Авторите на проучването са се опитали да изключат тези фактори.

Някои от бебетата, участвали в проучването са били кърмени само един месец, докато други повече от година. Тези, които са били кърмени по-дълго време, когато са навършили 30 години са постигнали по-добри резултати на IQ тестовете. Те са имали по-добро образование и по-високи доходи. Най-добри резултати са били установени при децата, кърмени най-продължително време (до 12 месеца).

Кърмата има редица предимства пред адаптираното мляко. Тя е добър източник на дълговерижни полиненаситени мастни киселини, които са есенциални за развитието на мозъка.

Според експертите обаче е необходимо много по-задълбочено изследване на възможната връзка между кърменето и интелигентността.

Неоспорим факт е обаче, че кърменето през първите 6 месеца има редица ползи за здравето на бебето, например понижава честотата на респираторните, ушните и гастроинтестинални инфекции, намалява риска от диабет, затлъстяване, алергии, някои автоимунни заболявания.

Ето защо младите майки трябва да се насърчават да кърмят децата си.