Меню

Във Великобритания се очаква да се роди първото генетично селектирано бебе за гена, причиняващ рак на гърдата.

Двадесет и седем годишна жена от Лондон и съпругът й са провели процедура, наречена преимплантационна генетична диагностика.

Те са избрали тази процедура, тъй като съпругът е носител на гена BRCA-1, който причинява рак на гърдата. Неговата сестра, майка, баба и братовчедка са били диагностицирани с рак на гърдата.

При преимплантационната генетична диагностика се изследва клетка, взета от ембрион в 8- клетъчен стадий на развитие или на около три дни.

Екип от лекари от University College Hospital в Лондон са тествали 11 ембриона на двойката, като 5 не са съдържали BRCA-1 гена. Два от тези ембриона са били имплантирани в матката на жената.

Въпреки че детето не е носител на гена, ако е момиче не е изключена възможността да се разболее от рак на гърдата, тъй като има и  други фактори, които причиняват заболяването.

Чрез тази процедура се спира предаването на гена от поколение на поколение.

Мутации в гените BRCA-1 и BRCA-2 са отговорни за 5 % от наследствените форми на рак на гърдата.

Жените носителки на гена BRCA-1 имат 50 до 80 % риск от развитие на рак на гърдата.

Много жени, които са носителки на този ген предпочитат да направят двустранна мастектимия, за да предотвратят появата на болестта.

Преимплантационната генетична диагностика има за цел предотвратяването на раждането на деца с генетични заболявания.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!