Начало / Бебе и кърмене / Грижи за кожата на новороденото

Грижи за кожата на новороденото

юни 26, 2015

Няма нищо по приятно на допир от меката бебешка кожа. Тя се нуждае от много грижи от страна на родителите. Кожата на бебетата е много чувствителна и вие трябва да знаете как най-правилно да се грижите за нея. Тя има бариерна защита и предпазва бебетата от редица инфекции и затова е нужно да бъде здрава. Ето и някои съвети как да поддържате мека и здрава кожата на вашето бебе:

  • Не прекалявайте с къпането

Бебетата се нуждаят от ежедневни бани, но трябва да знаете някои важни неща преди да започнете да изпълнявате тази важна процедура. Водата трябва да е с температура близка до телесната. За измиване ползвайте кремове, които нямат дразнещ ефект върху кожата и са специално създадени за бебета. След баня задължително мажете тялото на детето с крем за тяло, за да предпазите кожата от изсъхване.

  • Избирайте добре продуктите за кожа

Най-вероятно вече знаете, че шампоанът, който вие използвате не е подходящ за вашето бебе и до навършване на поне една годишна възраст е препоръчително да използвате продукти, специално създадени за бебета. Това е така, защото в тях не се съдържат оцветители и алкохолни субстанции, които могат да раздразнят бебешката кожа. Не прекалявайте с прилагането на кремове по тялото на бебето. Достатъчно е да ги прилагате един път дневно, за да поддържате кожата на бебето мека и добре хидратирана.

  • Предпазвайте кожата на бебето от слънцето

Бебетата трябва да бъдат излагани минимално време на директна слънчева светлина до навършване на шест месечна възраст. Когато излизате навън обличайте добре детето си с леки памучни дрехи, които да покриват по-голяма част от тялото му, слагайте му шапка, а на лицето и другите изложени на слънце части от тялото прилагайте крем със слънцезащитен фактор.

  • Редовно сменяйте памперсите

Кожата на дупето и сгъвките в тази област е подложена на най-много триене и замърсители и затова трябва да прилагате особени грижи за нея. Редовно сменяйте памперсите на вашето бебе и почиствайте дупето с бебешки кърпички, които не съдържат алкохол. След това нанасяйте крем против подсичане, който да подхрани кожата и да я предпази.

  • Обръщайте внимание на перилните препарати

Задължително е редовно да сменяте дрешките на вашето бебе и да се грижите добре за тях. Перете ги отделно от вашите дрехи, препоръчително с бебешки прах за пране. За да намалите възможността от замърсяване е добре да гладите изпраните дрехи след пране.

  • Бъдете подготвени

Нормално е бебетата да имат обриви от време на време, затова не се стресирайте прекалено много, когато това се случи с вашето дете. Най-чести са пъпките под форма на акне, които се появяват по кожата на лицето на бебето. Те често се дължат на високата масленост на майчината кърма и в повечето случаи не се нуждаят от лечение. Задължително се консултирайте с педиатър и не предприемайте лечение по ваше усмотрение, ако забележите, че бебето ви има кожни проблеми.