Няма нищо по приятно на допир от меката бебешка кожа. Тя се нуждае от много грижи от страна на родителите. Кожата на бебетата е много чувствителна и вие трябва да знаете как най-правилно да се грижите за нея. Тя има бариерна защита и предпазва бебетата от редица инфекции и затова е нужно да бъде здрава. Ето и някои съвети как да поддържате мека и здрава кожата на вашето бебе:

  • Не прекалявайте с къпането

Бебетата се нуждаят от ежедневни бани, но трябва да знаете някои важни неща преди да започнете да изпълнявате тази важна процедура. Водата трябва да е с температура близка до телесната. За измиване ползвайте кремове, които нямат дразнещ ефект върху кожата и са специално създадени за бебета. След баня задължително мажете тялото на детето с крем за тяло, за да предпазите кожата от изсъхване.

  • Избирайте добре продуктите за кожа

Най-вероятно вече знаете, че шампоанът, който вие използвате не е подходящ за вашето бебе и до навършване на поне една годишна възраст е препоръчително да използвате продукти, специално създадени за бебета. Това е така, защото в тях не се съдържат оцветители и алкохолни субстанции, които могат да раздразнят бебешката кожа. Не прекалявайте с прилагането на кремове по тялото на бебето. Достатъчно е да ги прилагате един път дневно, за да поддържате кожата на бебето мека и добре хидратирана.

  • Предпазвайте кожата на бебето от слънцето

Бебетата трябва да бъдат излагани минимално време на директна слънчева светлина до навършване на шест месечна възраст. Когато излизате навън обличайте добре детето си с леки памучни дрехи, които да покриват по-голяма част от тялото му, слагайте му шапка, а на лицето и другите изложени на слънце части от тялото прилагайте крем със слънцезащитен фактор.

  • Редовно сменяйте памперсите

Кожата на дупето и сгъвките в тази област е подложена на най-много триене и замърсители и затова трябва да прилагате особени грижи за нея. Редовно сменяйте памперсите на вашето бебе и почиствайте дупето с бебешки кърпички, които не съдържат алкохол. След това нанасяйте крем против подсичане, който да подхрани кожата и да я предпази.

  • Обръщайте внимание на перилните препарати

Задължително е редовно да сменяте дрешките на вашето бебе и да се грижите добре за тях. Перете ги отделно от вашите дрехи, препоръчително с бебешки прах за пране. За да намалите възможността от замърсяване е добре да гладите изпраните дрехи след пране.

  • Бъдете подготвени

Нормално е бебетата да имат обриви от време на време, затова не се стресирайте прекалено много, когато това се случи с вашето дете. Най-чести са пъпките под форма на акне, които се появяват по кожата на лицето на бебето. Те често се дължат на високата масленост на майчината кърма и в повечето случаи не се нуждаят от лечение. Задължително се консултирайте с педиатър и не предприемайте лечение по ваше усмотрение, ако забележите, че бебето ви има кожни проблеми.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!