Начало / Бебе и кърмене / Храни, които да се избягват при кърмене

Храни, които да се избягват при кърмене

ное. 28, 2012

Кърменето и майчиното мляко са доказали своето безспорно положително влияние в развитието на бебетата. Кърмещата жена трябва да се грижи не само за своето здраве, но и  за това на своето бебе. Ето защо е важно да се подбират правилните за  кърмаческия период храни, полезни за майката и нейното дете. Майките трябва да са наистина предпазливи с какво се хранят, защото поетата храна по индиректен начин оказва влияние и върху организма на детето. Тя също така влияе и на състава и количеството на кърмата. Важно е храната да е разнообразна, богата на белтъци, витамини и минерални вещества.

По време на кърмене жените трябва да обърнат внимание на някои особено важни аспекти на храненето:

Употреба на кафе
Всеки знае за ободряващият ефект на кафето, но кофеинът който се съдържа в кафето има неблагоприятен ефект върху кърмачето. Храносмилателната система на бебето не може да разгради кофеина и това води до неговото натрупване. Това от своя страна може да e причина за раздразнение и по-трудно заспиване на детето.

Консумация на алкохол
Най-добре е да избягвате да консумирате алкохол, докато кърмите, тъй като алкохолът навлиза в кърмата и може да навреди на бебето. Може да доведе и до увеличено наддава не на тегло.

Пикантни храни
Някои силно ароматни храни може да раздразнят или да предизвикат газове у бебето. В някои случаи може да се стигне дори до повръщане от страна на кърмачето.

Газирани напитки
Газираните напитки предизвикват неразположения не само при майката, но и в стомаха на кърмачето. Затова е по-добре да не се консумират през периода на кърменето.

Млечни храни
Някои бебета могат да са алергични към белтъците на синтетични млека или краве мляко и могат да развият алергични реакции, които се проявяват със суха, зачервена кожа.

Морски дарове
Морските дарове с високо съдържание на живак оказват негативно влияние върху развитието на бебето. Някои от тях могат да съдържат токсични съставки, които да се окажат вредни за кърмачето. Това обаче не означава майката да се откаже напълно от морската храна, а просто да я консумира в умерени количеств и да избягва най-вече мидите. Могат да се консумират скариди, риба тон и сьомга, които имат ниско съдържание на живак.

Цитрусови плодове
Кърмещата жена трябва да консумира с внимание цитрусови плодове, поради по-високото съдържание на лимонена киселина, която може да доведе стомашни проблеми при кърмачето.

Кърменето е най-естественият начин да се храни едно бебе. Важно е майката да се грижи добре за себе си, защото по този начин полага по-добри грижи и за детето си. Кърмещата жена може да направи това като се храни здравословно и разнообразно.