Начало / Бебе и кърмене / Как бебето ни да се чувства комфортно през летните жеги?

Как бебето ни да се чувства комфортно през летните жеги?

авг. 17, 2015

Без значение дали прекарвате по-голямата част от времето си навън или вкъщи лятото е сезон, през който трябва да полагате допълнителни грижи, за да помогнете на бебето си да се чувства добре и да го предпазите от прегряване.

Бебетата все още нямат достатъчно добре развита терморегулация и вие трябва да им помогнете да се справят с високите температури.

Ето и някои съвети какво може да направите за детето си през летния сезон, за да се чувства то добре:

  • Не прекалявайте с дрехите

Много родители навличат бебетата си с прекалено много дрехи, но това през летния сезон е особено нежелателно. През този сезон за бебето най-подходящи са памучните и по-свободни дрешки в светли цветове. Памукът бързо попива влагата и ако бебето се изпоти, така ще го предпазите от настинка. Поставете шапка на главата на детето, за да предпазите лицето му от силните слънчеви лъчи. Педиатрите съветват да обличате детето, така сякаш вие се обличате. Когато излизате навън не завивайте детето допълнително с одеялце, защото така допълнително ще го затоплите.

  • Стойте си у дома през най-топлите часове от деня

Избягвайте да извеждате детето през обедните и следобните часове, когато слънцето е най-силно. Ако все пак ви се наложи да излезете се убедете, че детето е облечено с леки дрешки. Най-добре е да излизате на разходки по-рано сутрин и привечер, когато температурите са по-ниски и слънцето не грее толкова силно.

  • Поддържайте подходяща температура у дома

Бебатата все още не могат добре да регулират телесната си температура и затова трябва да внимавате у дома температурите да не се покачват значително. Проветрявайте често стаята, в която спи детето. Не е препоръчително да държите детето в стая с климатик, защото въздухът, който той отделя е влажен и не е подходящ за бебето и може да предизвика настинка.

  • Осигурете добра хидратация на бебето

Дори и да не забележите, че детето ви се поти обилно през лятото това не значи, че то не губи течности и затова е нужно загубите да бъдат възстановени. Ако забележите, че лицето на бебето е зачервено, тялото му е топло и то диша учестено, това може да бъдат признаци на дехидратация. В такива случаи е нужно да дадете вода на бебето, защото само кърмата или адаптираното мляко, които то приема не могат напълно да посрещнат нуждите му от течности.

  • Внимавайте със слънцезащитните кремове

Бебетата под 6 месечна възраст имат много тънка и деликатна кожа, затова е препоръчително да не се излагат на директна слънчева светлина. Не може напълно обаче да го предпазите от слънчевите лъчи и затова е добре да нанасяте слънцезащитен крем на изложените части от тялото. Количеството крем трябва да бъде минимално. Избирайте слънцезащитни кремове, които са с UV фактор над 15.