Начало / Бебе и кърмене / Как да помогнем на бебето да се оригне след кърмене?

Как да помогнем на бебето да се оригне след кърмене?

фев. 25, 2014

кърмене

Познато е схващането, че след всяко кърмене бебето трябва да се оригне, за да може да освободи въздуха, който е погълнало по време на храненето. Ако не успее да се оригне бебето става неспокойно, поради задържане на газове. Освен това пропускането на тази процедура след хранене може да доведе и до повръщане. Ако детето ви не се оригне след хранене, но изглежда добре и не проявява признаци на неспокойство, значи в случая няма нужда да се оригва.

Кога трябва да помогнете на вашето бебе да се оригне?  

Ако вашето дете изглежда раздразнено и неспокойно по време на хранене, прекратете за малко храненето и му помогнете да се оригне. Педиатрите препоръчват оригване на бебето след всяка смяна на гърдата, от която се кърми или след около 60 мл погълнато количество кърма.

Има някои знаци, които могат да ви помогнат да разпознаете, че вашето дете се нуждае от помощ да се оригне. Когато бебето повръща след хранене или изглежда разтревожено, това са признаци за наличие на погълнат въздух, който дразни стомаха на детето. В някои случаи бебетата могат да имат проблеми със съня, поради образуване на газове след хранене.

Какви са позициите за оригване?  

Ако вашето дете само не успее да се оригне вие може да му помогнете. Препоръчително е да държите бебето изправено за 10-15 минути след хранене. Това пречи на кърмата да се върне обратно и детето да повърне. Ако това не помогне може да изпробвате някои от следните други методи, за да помогнете на вашето дете да се оригне.

Дръжте бебето обърнато към гръдния ви кош, така че брадичката му да бъде облегната на рамото ви. Поставете едната си ръка на главата и раменете му, за да го поддържате.С другата ръка леко галете гръбчето му, за да го стимулирате да се оригне.

Друг начин е да поставите бебето в скута ви с лице обърнато настрани. Поддържайте тялото на детето с една ръка поставена на гърдите му. Леко го наклонете напред,  като през това време разтривате гърба му нежно.

Третият възможен начин е да поставите бебето си легнало в скута ви с лице обърнато към пода. С една ръка поддържайте главата и брадичката му. Уверете се, че главата на бебето е на ниво малко по-високо от останалата част от тялото му. С другата ръка галете бебето нежно по гърба, за да му помогнете да се оригне.