Начало / Бебе и кърмене / Как да предпазим бебето си от честите зимни настинки?

Как да предпазим бебето си от честите зимни настинки?

фев. 13, 2015

Ако вземете някои предпазни мерки може да успеете да предпазите вашето бебе от честите за сезона настинки. Бебетата са изключително чувствителни и лесно се заразяват. Най-често настинките се дължат на вирусна инфекция. Те продължават няколко дни и обикновено не водят до усложнения за здравето на бебето.

По-честите симптоми на настинка са течащият или запушен нос, известно повишаване на температурата. По време на инфекцията бебетата са лесно раздразнителни и апетитът им може да намалее.

Как може да предпазите бебето си?

  • Добра лична хигиена

Една от най-лесните предпазни мерки, които може да прилагате е да спазвате добра лична хигиена и да миете ръцете си преди всяко взимане на бебето. Освен това мийте ръцете и на бебето, защото те имат навика да опознават света чрез ръцете си и взимането на различни предмети. По време на зимния период избягвайте да посещавате обекти, в които е много вероятно да има болни хора.

  • Ваксинирайте бебето си

За бебетата не се препоръчва прилагането на противогрипна ваксина, докато не навършат поне шестмесечна възраст. Но е препоръчително да спазвате имунизационния календар, защото така ще предпазите вашето бебе от някои потенциално опасни заболявания, а и ваксините спомагат за изграждането на имунитета на бебетата.

  • Кърмете бебето си

Ако кърмите бебето си и сте настинала не трябва да спирате да го кърмите. Точно обратното, защото чрез кърмата бебето ви получава готови антитела срещу някои често срещани вируси и това може да го предпази от настинка.

  • Редовно почиствайте

Вирусите, причинители на настинки могат да преживяват на различни повърхности с часове. Редовно почиствайте дома си, особено повърхностите, които лесно се замърсяват и децата имат по-лесен контакт до тях. Въпреки това не прекалявайте с почистването, не може да предпазите детето си от всичко.

  • Грижете се добре за себе си

Освен за бебето си трябва да се грижите и за собственото си здраве. Хранете се добре и редовно. Опитайте се да намалите нивата на стреса до минимум. Сънят също е важен за вашето здраве, затова почивайте винаги, когато можете.

  • Научете всички у дома как да се предпазват от настинки

Ако имате по-голямо дете е добре да го научите как да предпазва бебето. То трябва да знае, че редовно трябва да си мие ръцете и да покрива лицето си при кашляне и кихане. Ако забележите, че по-голямото дете е болно се опитайте да ограничите в известна степен контактите му с бебето.