Меню

Ако вземете някои предпазни мерки може да успеете да предпазите вашето бебе от честите за сезона настинки. Бебетата са изключително чувствителни и лесно се заразяват. Най-често настинките се дължат на вирусна инфекция. Те продължават няколко дни и обикновено не водят до усложнения за здравето на бебето.

По-честите симптоми на настинка са течащият или запушен нос, известно повишаване на температурата. По време на инфекцията бебетата са лесно раздразнителни и апетитът им може да намалее.

Как може да предпазите бебето си?

  • Добра лична хигиена

Една от най-лесните предпазни мерки, които може да прилагате е да спазвате добра лична хигиена и да миете ръцете си преди всяко взимане на бебето. Освен това мийте ръцете и на бебето, защото те имат навика да опознават света чрез ръцете си и взимането на различни предмети. По време на зимния период избягвайте да посещавате обекти, в които е много вероятно да има болни хора.

  • Ваксинирайте бебето си

За бебетата не се препоръчва прилагането на противогрипна ваксина, докато не навършат поне шестмесечна възраст. Но е препоръчително да спазвате имунизационния календар, защото така ще предпазите вашето бебе от някои потенциално опасни заболявания, а и ваксините спомагат за изграждането на имунитета на бебетата.

  • Кърмете бебето си

Ако кърмите бебето си и сте настинала не трябва да спирате да го кърмите. Точно обратното, защото чрез кърмата бебето ви получава готови антитела срещу някои често срещани вируси и това може да го предпази от настинка.

  • Редовно почиствайте

Вирусите, причинители на настинки могат да преживяват на различни повърхности с часове. Редовно почиствайте дома си, особено повърхностите, които лесно се замърсяват и децата имат по-лесен контакт до тях. Въпреки това не прекалявайте с почистването, не може да предпазите детето си от всичко.

  • Грижете се добре за себе си

Освен за бебето си трябва да се грижите и за собственото си здраве. Хранете се добре и редовно. Опитайте се да намалите нивата на стреса до минимум. Сънят също е важен за вашето здраве, затова почивайте винаги, когато можете.

  • Научете всички у дома как да се предпазват от настинки

Ако имате по-голямо дете е добре да го научите как да предпазва бебето. То трябва да знае, че редовно трябва да си мие ръцете и да покрива лицето си при кашляне и кихане. Ако забележите, че по-голямото дете е болно се опитайте да ограничите в известна степен контактите му с бебето.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!