Начало / Бебе и кърмене / Как трябва да режете ноктите на своето бебе?

Как трябва да режете ноктите на своето бебе?

фев. 26, 2015

Новородените имат меки и бързорастящи нокти. Те лесно могат да се начупват, което кара родителите да се притесняват, че детето може да се нарани в първите месеци, когато все още не може да контролира своите движения. Най-добре е да се стараете да поддържате ноктите на детето си къси, за да избегнете то да се надраска. Може да предпазите бебето като му поставяте ръкавички.

За изрязването на ноктите на бебето може да използвате ножичките за бебета, които може да намерите в аптеките. Те имат специални обли върхове, които предпазват ръцете на детето от нараняване. Друг начин за поддържане на ноктите на детето е използването на пила, с която да изравнявате неравностите и да намалявате дължината на ноктите.

Как да използвате нокторезачките за бебета?

Трябва да бъдете много внимателни при изрязването на ноктите на вашето бебе. Най-добре е да правите това, докато то спи дълбоко. Тогава то е отпуснато и ръчичките му са отворени широко. Друг подходящ момент за изрязване на ноктите е след изкъпване на бебето, когато ноктите ще бъдат най-меки. Най-важното е да си осигурите достатъчно светлина. Ето и няколко стъпки, които да ви улеснят:

  • Използвайки едната си ръка притиснете края на пръста на детето, за да видите по-добре къде да отрежете нокътя. Здраво придържайте ръката на бебето, за да не му позволите да я движи. Най-добре е ако има още един човек, който да ви помага при тази процедура.
  • Изрязвайте ноктите на бебето следвайки контура на пръстите му. Ноктите на краката трябва да бъдат изрязвани почти направо без да следвате контура на пръстите.
  • След изрязването на ноктите използвайте пила, за да изравните повърхността на ноктите и да няма неравности.

Какво да направите ако без да искате порежете бебето?

Колкото и да се стараете от време на време се случват инциденти и майките може леко да порежат своето дете при изрязване на ноктите. Но не се притеснявайте. Ако порежете леко детето си вземете чиста кърпа и я увийте около пръста на детето, като леко притиснете. След малко проверете дали кървенето е спряло. Не поставяйте лепенки, които могат лесно да се отлепят и бебето да ги постави в устата си.