Меню

След раждането на вашето бебе акушерката ще пререже пъпната му връв, с помощта на която то се е хранило и е получавало нужните хранителни вещества по време на бременността. На мястото на пъпната връв ще остане малък остатък с дължина 2-3 сантиметра, от който ще се оформи пъпчето на вашето бебе.

Кога ще падне пъпният остатък на вашето бебе?

Пъпният остатък постепенно ще изсъхне и около седмица след раждането ще падне. Ще забележите как остатъкът променя цвета си към по-тъмен и безболезнено ще отпадне. Ще се образува малка раничка, която бързо ще се възстанови.

Как може да се грижите за пъпчето на вашето бебе?

Препоръчително е да поддържате чист пъпният остатък на вашето бебе, за да го предпазите от инфекция. Може да направите това като къпете бебето или измивате пъпчето с тампонче напоено с вода и малко спирт. Не са нужни някакви допълнителни специални грижи за пъпчето на бебето.

Ако вашето бебе се е родило преждевременно или е прекарало известно време в интензивно отделение е препоръчително да използвате антисептични препарати за почистването на пъпчето, защото при тези бебета инфекциите са особено опасни.

След падането на пъпчето кожата отдолу за известно време ще изглежда влажна. Може да използвате кърпички, съдържащи малко количество алкохол, за да подсушавате кожата. Обикновено пъпчето се оформя за 7 до 10 дни след падането на пъпния остатък.
Родителите може да забележат малко количество кръв в тази област, което е нормално явление.

Как може да разберете дали пъпчето на вашето бебе се е инфектирало?

Нормално е в първите дни след падането на пъпния остатък да се забележи малко количество гной. Това не значи задължително, че той е инфектиран. Признаци на инфекция на пъпчето са:

  • повишаване на телесната температура на бебето, което става отпуснато и суче вяло
  • пъпчето се зачервява, както и подлежащата в близост кожа
  • пъпчето може да бъде подуто и болезнено.
  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!