Начало / Бебе и кърмене / Как да се грижите за пъпчето на вашето новородено бебе?

Как да се грижите за пъпчето на вашето новородено бебе?

юли 31, 2014

След раждането на вашето бебе акушерката ще пререже пъпната му връв, с помощта на която то се е хранило и е получавало нужните хранителни вещества по време на бременността. На мястото на пъпната връв ще остане малък остатък с дължина 2-3 сантиметра, от който ще се оформи пъпчето на вашето бебе.

Кога ще падне пъпният остатък на вашето бебе?

Пъпният остатък постепенно ще изсъхне и около седмица след раждането ще падне. Ще забележите как остатъкът променя цвета си към по-тъмен и безболезнено ще отпадне. Ще се образува малка раничка, която бързо ще се възстанови.

Как може да се грижите за пъпчето на вашето бебе?

Препоръчително е да поддържате чист пъпният остатък на вашето бебе, за да го предпазите от инфекция. Може да направите това като къпете бебето или измивате пъпчето с тампонче напоено с вода и малко спирт. Не са нужни някакви допълнителни специални грижи за пъпчето на бебето.

Ако вашето бебе се е родило преждевременно или е прекарало известно време в интензивно отделение е препоръчително да използвате антисептични препарати за почистването на пъпчето, защото при тези бебета инфекциите са особено опасни.

След падането на пъпчето кожата отдолу за известно време ще изглежда влажна. Може да използвате кърпички, съдържащи малко количество алкохол, за да подсушавате кожата. Обикновено пъпчето се оформя за 7 до 10 дни след падането на пъпния остатък.
Родителите може да забележат малко количество кръв в тази област, което е нормално явление.

Как може да разберете дали пъпчето на вашето бебе се е инфектирало?

Нормално е в първите дни след падането на пъпния остатък да се забележи малко количество гной. Това не значи задължително, че той е инфектиран. Признаци на инфекция на пъпчето са:

  • повишаване на телесната температура на бебето, което става отпуснато и суче вяло
  • пъпчето се зачервява, както и подлежащата в близост кожа
  • пъпчето може да бъде подуто и болезнено.

Прочетете за:
Гранулом на пъпа
Болести на пъпа – омфалит