Начало / Бебе и кърмене / Как да се предпазите от инфекции по време на кърмене

Как да се предпазите от инфекции по време на кърмене

фев. 13, 2013

По време на кърмене е важно жената да полага много добри грижи за гърдите си, за да може този процес да е приятен както за нея, така и за бебето, а и за да се предпази от развитието на нежелани инфекции в областта на гърдите. Когато гърдите са инфектирани, кърменето е болезнено, а и освен това е и противопоказано. Ако инфекцията е само в едната гърда кърменето може да продължи от другата. В същото време инфектираната гърда трябва да продължава да се изцежда ръчно.

Инфекциите на гърдите са най-чести обикновено около третия месец след раждане. Най-често се наблюдава маститът. Той представлява възпаление на тъканите на гърдата и е особено болезнено състояние. Ако не се лекува навременно може да доведе до абсцес – локализирано събиране на гной.

Нормалните бактерии, които могат да се открият в устата на бебето или по повърхността на зърното при неспазване на принципите на кърмене и недобра хигиена могат да навлязат в млечните каналчета през малки ранички в областта на зърната и много бързо могат да се разпространят в кърмата.

Първите и най-чести симптоми при инфекции на гърдите са подуване, зачервяване и болка в областта на гърдите. На допир гърдите са напрегнати и по-твърди. Жените могат да се оплакват от отпадналост, покачване на температурата.

Как може да се предпазите от инфекции в периода на кърмене?

– Важно е добре да изцеждате гърдите си. Кърмете бебето си в различни позиции, защото по такъв начин ще подобрите оттичането на кърмата и по-доброто изцеждане на гърдите. Ако усетите, че в гърдите ви остава кърма е добре да я отцедите ръчно.

– Важно е да си почивате добре между кърменията и да се храните здравословно, за да може продукцията на кърма да е адекватна.

– Между кърменията масажирайте гърдите си. Не използвайте прекалено количество сапуни за поддържане на хигиена в областта на гърдите. Щателното измиване с чиста вода и подсушаване с кърпа са напълно достатъчни.

– Кърменето трябва да се спира постепенно, а не изведнъж.

– При избора на сутиен изберете такъв от естествени материи, който да ви е по мярка и да не ви стяга. Използвайте абсорбиращи подложки за кърмене, които да попиват капките кърма, които могат да се отделят между кърменията.

Прочетете за:
Следродов (пуерперален) мастит

Последни публикации