Начало / Бебе и кърмене / Как да се справите с коликите при вашето бебе

Как да се справите с коликите при вашето бебе

дек. 11, 2012

Ако вашето бебе плаче повече от три часа на ден, три дни седмично в продължение на три седмици значи то страда от колики. Това е състояние нормално за този период ,но понякога е трудно за овладяване. То се изразява с болка в областта на стомаха на бебето, която се появява от време на време и се дължи на неговата ненапълно развита храносмилателна система.

Ако първото ви дете е имало колики, знаете че буквално трябва да пробвате всички възможни начини за справяне с това състояние, защото няма точно определен способ, който да действа при всички бебета. Ето и някои полезни съвети, които може да изпробвате:

– Създайте здравословен режим на сън на вашето бебе. Установено е, че бебета с правилен и регулярен режим по-рядко страдат от колики. Информирайте се какъв трябва да е моделът на спане на вашето дете според възрастта му. Например едно новородено стои будно около 40 минути до 1 час, след което отново е време за сън.

– Внимавайте за признаци на свръхстимулация. Те се наблюдават най-често през късния следобед. Ако видите вашето бебе да гледа настрани или да си смуче пръсти на ръката, това са знаци за свръхстимулация. В такъв случай трябва да успокоите детето, за да може да заспи.

– Храните ли детето си с адаптирано мляко е важно да намерите най-подходящата за него бутилка с биберон, така че да не се задавя при хранене. Колкото повече въздух поема то при хранене, толкова повече колики ще има. Някои бутилки вече се произвеждат така че да намаляват поемането на въздух.

– Когато храните бебето си се опитвайте да е възможно по изправено, за да може храната да се придвижи по лесно към стомаха му.

– Хранете вашето дете, когато е гладно. Не го оставяйте гладно, защото когато е в това състояние е по-вероятно да погълне повече въздух с храната. Опитвайте се да го храните в спокойна атмосфера. Добре е вечерното хранене да се осъществява в леко затъмнена стая.

– Не се опитвайте да оригнете бебето си прекалено усилено. Ако след пет минути то не се е оригнало, по-добре го оставете така.

– Ако детето ви вече страда от колики, по-добре го къпете сутрин докато това състояние отмине, защото къпането вечер води до свръхстимулация и оттам може да доведе до колики.