Начало / Бебе и кърмене / Как да се справите с плачещо бебе

Как да се справите с плачещо бебе

дек. 28, 2012

Може би една от най-красивите гледки е спящото щастливо бебе. Но разбира се в много моменти тези красиви и невинни същества плачат и са нервни поради различни причини и това е повод за притеснение за родителите. Обикновено бебета плачат, когато са гладни, имат нужда от сън, когато са неспокойни или им е студено.

Бебетата плачат, защото това е техният начин за комуникация и така те съобщават, че има нещо, което ги притеснява и това служи като знак за родителите. Най-важното в такива моменти е да разберете коя е причината за плача на вашето бебе и ако е възможно да я отстраните.

Задайте си основните въпроси. Дали бебето е гладно, дали няма нужда от смяна на памперса, студено ли му е, дали няма колики или пък му расте зъб. Ако сте го нахранили преди час и още не е време за следващото хранене все пак може да пробвате да му дадете храна, защото докато растат децата минават през периоди, при които огладняват по-бързо от обикновено и имат нужда от по-чести хранения.

Проверете памперса на вашето бебе и дали няма нужда от смяна, защото бебетата не обичат да стоят дълго време с мокър памперс и сигнализират с плач в такива ситуации.

Много често децата плачат след като се събудят от сън и не видят родителите си наблизо. Друга причина за плач може да е ако бъдат стреснати в съня си от шум в стаята. В такива случаи вземете детето на ръце и се опитайте да го успокоите и да му отвлечете вниманието с някаква играчка или му пейте някоя успокояваща любима негова песничка

Ако детето ви плаче повече от 3 часа дневно то може да страда от колики. Това състояние е често срещано в кърмаческия период. Явява се с болка в областта на стомаха и най-често се дължи на неговата ненапълно развита храносмилателна система. При коликите е особено важно да създадете правилни навици за хранене и сън на вашето дете и да избягвате свръхстимулацията.

За да преминете по-лесно през тези периоди може да се присъедините към групи на родители, в които да споделяте вашите притеснения и проблеми. Родителите,  които вече са преминали през тези етапи от развитието на децата ще могат да ви дадат полезни съвети, които могат да дадат положителни резултати и при вашето дете. Важно е да обсъждате и да споделяте тревогите си и с личния си лекар, който може да даде и медицинско обяснение за плача на вашето бебе в някои случаи.

Никога не е лесно да се справите с бебе, което плаче и в много случаи вие ще се чувствате безпомощни, уморени и ще си мислите, че не сте достатъчно добри родители. Но е особено важно да се подкрепяте взаимно и да си помагате, за да преминавате по-лесно през тези периоди. Друго много важно нещо е да се грижите и за себе си и да си почивате доколкото е възможно, за да може по-лесно да понасяте напрежението и отговорностите по отглеждането на вашето дете.