Начало / Бебе и кърмене / Как да увеличите кърмата си?

Как да увеличите кърмата си?

ян. 20, 2016

кърмене

След раждането всяка жена се изправя през изпитанието, наречено кърмене. Почти няма кърмеща жена, която да не се е притеснявала дали детето й получава достатъчно кърма. Кърмата, която бебето изсуква не може да бъде напълно точно измерена и е лесно да се чувствате несигурна за количеството на своето мляко. Именно убеждението на много жени, че кърмата не стига на тяхното бебе е причината те да прибегнат към използването на адаптирано мляко, въпреки че няма нужда. Истината е, че всъщност много малък процент жени наистина не могат да произвеждат достатъчно кърма. При всички останали водещото е притеснението и стресът покрай грижите за новия член на семейството.

Първата стъпка, която трябва да направите е да определите дали наистина не произвеждате достатъчно кърма. Много майки си мислят, че ако бебето им не успява да спазва режим от около три часа между кърмене значи то е гладно. Много бебета обаче имат нужда да сучат по-често или пък изсукват по-малко кърма на хранене и затова и огладняват по-бързо. Това обаче не значи, че нямате достатъчно кърма. Ако все пак забележите, че детето ви не наддава добре и неговият педиатър установи, че може би наистина не получава достатъчно кърма може да направите някои неща, за да увеличите продукцията на мляко. Някои от тези методи са:

  • Кърмете, колкото може по-често

Хранете бебето си винаги, когато изглежда гладно. Научете се да познавате ранни признаци на глад, като смучене на пръсти например. Стимулацията, която получават гърдите от сукането на бебето е най-добрата за увеличаването на количеството кърма. Друг начин да стимулирате лактацията е след кърмене или между кърменията да изцеждате кърма с помпа. По този механичен начин не може да изпразните напълно гърдите си, но ще ги стимулирате да произвеждат повече мляко.

  • Уверете се, че бебето суче правилно

За да може да изсуква достатъчно кърма бебето трябва да суче правилно. Уверете се, че устата му е добре отворена и че е захванало зърното. Устните му трябва да обхващат плътно по-голямата част от ареолата. Ако изпитвате дискомфорт и болка, докато бебето суче най-вероятно то не суче правилно. Ако имате някакви въпроси относно процеса на кърмене може да се обърнете към консултант по кърмене. В почти всеки български град вече има такива консултанти, които могат да ви помогнат с безплатна консултация.

  • Намалете използването на биберони и шишета

Ако дохранвате бебето си с адаптирано мляко то може да свикне с по-лесния начин на сукане от шише и да се отбие. Затова и не се препоръчва да използвате шише. По-добре кърмете бебето по-често.

  • Почивайте си

Липсата на достатъчно сън води до намалено количество на кърмата. Отдайте се за няколко дни само на кърмене и почивка с вашето бебе. Помолете своите близки да поемат грижите за домакинството.

  • Пийте повече течности

Ако тялото ви се дехидратира няма да успявате да произвеждате достатъчно кърма. Лесно е да се разсеете и да забравите да пиете течности, докато се грижите за бебето си. Опитвайте се да пиете между 6 и 8 чаши вода дневно, за да помогнете на тялото си да произвежда достатъчно кърма.

  • Хранете се

За да поддържате производството на кърма трябва да се храните здравословно и балансирано. Имате нужда от 300 до 500 калории повече дневно, докато кърмите. За кърмачките се препоръчва диетата да е балансирана и да е богата на плодове и зеленчуци. Има някои храни и билки, за които се смята, че могат да спомогнат продукцията на кърма като например ядки, жито, бирена мая, сминдух и магарешки бодил.