Начало / Бебе и кърмене / Как трябва да кърмите вашето новородено

Как трябва да кърмите вашето новородено

сеп. 26, 2013

кърмене

Кърменето е особено важно, тъй като кърмата е най-добрата храна, с която може да доставите всички нужни хранителни вещества на вашето бебе. Освен това чрез кърмата бебетата получават антитела, които спомагат за изграждането на техния имунитет и предпазването от инфекции и различни заболявания. Кърменето е полезно не само за бебето, но и за майката. Жените, които са кърмили децата си са по-малко рискови за развитието на рак на гърдата и рак на яйчниците.

Първото кърмене на бебето обикновено се извършва в родилния дом. Бебето трябва да се захрани за първи път от третия до шестия час след раждането най-късно. Изберете си позиция, в която да ви е удобно да кърмите бебето. Може да сте седнала или легнала по гръб. Най-широко използваната позиция за кърмене от майките е позицията, в която майката е седнала и с една ръка придръжа своето бебе, а с друга гърдата си. За по-голямо удобство може да поставите възглавница зад гърба си, която да намалява напрежението върху гръбнака.

Важно е също така да поставите и вашето бебе в правилна позиция за кърмене. Неговото коремче трябва да бъде насочено към вашия корем, а брадичката да сочи към долната част на гърдата. Ако бебето ви има навика да променя позицията си, може да поддържате с ръка главата му, за да може то по-лесно да се храни.

Когато вашето бебе се е нахранило или искате да смените гърдата, от която то да суче поставете показалеца на едната си ръка в ъгъла на устата на вашето бебе, за да може леко да го отдръпнете от гърдата. Винаги прекъсвайте така акта на сукане, защото иначе бебето ви може да нарани гърдата ви без да иска в желанието си да продължи да суче.

Много жени си задават въпроса колко често трябва да кърмят своето новородено. В нашата страна е приета схемата за кърмене на интервал от около три часа. Този интервал не е избран случайно, защото за около три часа храносмилателната система на вашето бебе обработва приетата кърма и след това може да приеме нова порция храна. Някои майки възприемат принципа на хранене до поискване, при което бебето се храни когато то изяви желание, но при този принцип има риск от прехранване на бебето и нарушаване на неговия хранителен режим за в бъдеще.

Друг въпрос, който интересува жените е колко е продължителността на всяко кърмене и колко време е нужно на тяхното дете да се нахрани. На този въпрос не може да се даде точен отговор, защото всяко дете е индивидуално и докато едно бебе може да се нуждае от 15 минути да се нахрани, на друго може да са му нужни 45 минути например.

Друг важен аспект от кърменето е редуването на гърдата, от която кърмите бебето, за да може да се образува кърма и в двете и да се предпазите от проблеми с гърдите, като мастит например. Така може на всяко кърмене да редувате гърдите или по средата на кърмене да сменяте гърдата, от която бебето суче.

Много от майките се притесняват дали бебетата им се хранят достатъчно и дали имат достатъчно кърма. Някои доказателства за това, че бебето ви се развива добре и кърмата ви му е достатъчна са:

  • изглежда задоволено след хранене и не плаче
  • сменяте памперсите му почти след всяко хранене
  • спи добре
  • наддава достатъчно на тегло.

Прочетете за:
Кои са най-подходящите пози за кърмене?