Начало / Бебе и кърмене / Как влияе музиката върху развитието на бебето?

Как влияе музиката върху развитието на бебето?

мар. 21, 2016

музика - бебе

Музиката има изключително силно влияние върху нашите емоции. Родителите знаят, че някои мелодии могат да успокоят тяхното бебе, а пък други да ги накарат да се усмихнат. Освен това музиката може да повлияе на начина на мислене.

През последните години разбрахме доста за това как функционира мозъка и как той се развива. Бебетата се раждат с милиони мозъчни клетки. През първите години от тяхното развитие тези клетки формират връзки помежду си. С годините тези връзки се заздравяват. При децата, които от малки са слушали мозъка се забелязват по-различни връзки между клетките, които се влияят от музиката.

Прави ли ни музиката по-умни?

Не точно. Учените са установили, че след слушането на класическа музика възрастните могат да извършват някои дейности по-бързо от обикновеното, като например нареждането на пъзел.

Защо става така? Мозъчните пътища, които се активират при слушането на класическа музика са подобни на тези, които използваме при пространствено мислене. Именно това е и причината да нареждаме по-бързо пъзел след слушането на такъв вид музика. Но този ефект е краткотраен. Нашето подобрено пространствено мислене започва да губи своя ефект около час след слушането на класическа музика.

Защо точно класическа музика?

Звученето на класическата музика на композиторите Бах, Моцарт, Бетовен звучи доста по-различно от рок или поп музиката. Стуктурата на този вид музика е много по-комплексна и сложна. Учените са установили, че 3 месечни бебета могат да разпознаят различни класически произведения, които са им пускани от родителите им и да проявят своите предпочитания.

Това не означава, че трябва да пускате на детето си само класическа музика. Всеки вид мелодия е подходяща, защото тя развива както слуха на детето, така и развитието на мозъка му.

Според учените слушането на музика може да помогне на бебето да развие своята памет и способности за заучаване на нова информация.

Какво може да направите?

Родителите могат да помогнат на детето си да обикне музиката от малко. Ето и някои идеи как да го направите:

Пускайте музика на бебето. Пускайте различни мелодии и песни на детето си от различни стилове. Ако свирите на инструмент може да свирите на него и пред бебето. Може да сте сигурни, че това много ще му хареса. Само внимавайте със силата на звука. Силните звуци могат да увредят слуха на бебето.

Пейте на детето си. Няма значение дали може да пеете правилно. Като чува гласа ви детето ще се успокоява, а мелодията ще го забавлява. То ще започне да проявява и предпочитания към песните, които му пеете с времето и вие ще забележите това.

Започнете с уроците по музика отрано. Ако искате детето ви да се научи да свири на музикален инструмент трябва да започнете възможно най-рано с уроците. Колкото по-малко е детето, толкова по-бързо ще се научи, защото мозъкът в по-ранните години е по-податлив на заучаване на нова информация.

Пейте с детето си. Колкото повече порастват, толкова повече децата обичат да пеят. Пейте заедно вкъщи за забавление. Освен това докато пеят различни песни децата по-бързо научават нови думи и обогатяват речника си. Това е и причината да помним текстовете на песни, които сме пели като малки.