Начало / Бебе и кърмене / Каква е причината за раждане на едри бебета

Каква е причината за раждане на едри бебета

ян. 23, 2013

Макрозомия е медицински термин, с който се означава едър плод за съответната гестационна възраст. Бебета с тегло над 4000 g при раждане се счита, че имат макрозомия. Размерите и телесната маса на бебето могат да бъдат определени ориентировъчно чрез ултразвуково изследване.

Макрозомията може да се дължи на различни причини, както от страна на плода така и от страна на майката. При деца родени с тегло над нормата има по-голям риск от развитие на хипогликемия, респираторни заболявания или по-тежко протичаща жълтеница. При тези деца също така има увеличен риск от увреждания по време на раждане.

Най-честата причина за макрозомия при бебетата е наличието на гестационен диабет при майката. Този тип диабет се развива по време на бременността и в повече то случаи е свързан с хормоналните промени, които настъпват в майчиния организъм. Стига се до недостиг на инсулин, което влияе и на развитието на бъдещия организъм. Поради това, че нивата на глюкозата в организма на майката се покачват една част от нея преминава през плацентата и причинява хипергликемия в организма на бебето и неговия панкреас започва да произвежда високи нива инсулин. Тъй като организмът на бебето не успява да отстрани всичката излишна глюкоза една част от нея се съхранява като мазнини и на това се дължи макрозомията при тези бебета. Много е важно всички бъдещи майки да следят редовно кръвната си захар и при откриване на диабет да започнат лечение и развитието на детето да се следи по-често.

Кои са другите фактори, които причиняват раждането на едри бебета?
– Затлъстяване при майката;
– Прекалено голямо наддаване на килограми по време на бременността;
– Преносване;
– Момчетата са по-склонни към макрозомия;
– Жени, които и преди са раждали едри бебета.

Всички тези изброени причини не означават, че всяка една жена, която отговаря на някои от рисковите фактори задължително ще роди едро бебе. Рискът при тях разбира се е по-голям, но има и голям шанс за раждане на бебе с нормални размери. Има и много случаи на раждане на деца с тегло над нормата от жени, които не отговарят на никой от рисковите фактори.

За децата с големи размери по принцип няма някакви тежки усложнения за в бъдеще. Най-често при тях се срещат травмите по време на раждане.

Няма лечение за това състояние при бебетата. Трябва редовно да се прави ултразвук на бъдещите майки и да се следи развитието на децата, за да може ако се забележи, че бебето ще се роди с по-големи от нормалните размери лекарите да бъдат подготвени по време на раждане. В повечето случаи те препоръчват цезарово сечение, за да се намали шанса от усложнения по време на раждане.

Прочетете за:
Диабет и бременност (гестационен диабет)