Начало / Бебе и кърмене / Какви могат да са причините за понижено количество кърма

Какви могат да са причините за понижено количество кърма

сеп. 8, 2014

Много от младите майки, които раждат за пръв път се питат дали количеството кърма, което отделят е достатъчно за нуждите на тяхното бебе, особено в първите дни когато започнат да кърмят. Много фактори могат да окажат влияние върху количеството кърма, което жената отделя при кърмене, като например забавяне на първото кърмене или недостатъчно често кърмене на детето.

Други фактори като например преждевременно раждане, майчино затлъстяване или майка болна от инсулинозависим захарен диабет могат да окажат влияние на количеството кърма.

Кои са по-често срещаните причини за понижено количество на кърмата?

  • Умора

Майчинството може да бъде доста изморително. Липсата на достатъчно почивка е една от често срещаните причини за понижаване количеството на кърмата. Важно е да се опитвате да си почивате достатъчно.

  • Здравословното състояние на майката

Наличието на заболяване или инфекция по време на периода на кърмене може да намали отделяното количество кърма. Някои заболявания, като понижена функция на щитовидната жлеза или анемия също могат да се отразят негативно на процеса на кърмене.

  • Прием на кофеин

Пиенето на кафе в умерени количества не е забранено, но по-големите количества кофеин могат да доведат до дехидратация. В резултат на това количеството кърма, което отделяте може да намалее. Освен на вас кофеинът може да повлияе и на вашето бебе, защото в малки количества той се отделя и с кърмата и детето може да стане по-раздразнително и неспокойно.

  • Пушене

Тютюнът, който се намира в цигарите може да повлияе на отделянето на хормона окситоцин и да понижи неговото количество. Той е основен хормон, който стимулира отделянето на кърма. Затова не е препоръчително жени, които кърмят да пушат.

  • Алкохол

Алкохолът е друга субстанция, която може да повлияе на процеса на кърмене. Освен това след прием на алкохол вкусът на кърмата ви може да се промени и бебето да откаже да суче. Пиенето на алкохол в малки количества от време на време е позволено, но злоупотребата е забранена. Алкохолът преминава през кърмата и ако прекалявате с неговия прием това може да увреди интелектуалните способности на вашето дете.

  • Прием на медикаменти

Пиенето на някои медикаменти може да окаже влияние на кърменето. Така например антихистамините и диуретиците могат да понижат количеството на кърмата. Ако се налага да приемате някакви медикаменти задължително информирайте вашия лекуващ лекар, че кърмите.

  • Стрес

Психологическият стрес може да се отрази негативно на кърменето. Някои жени се срамуват да бъдат виждани от други хора, когато кърмят и това може да понижи количеството на кърмата, която отделят. Проблемите у дома, като например недостатъчно финансови средства, домашното насилие или притесненията за работа също могат да способстват за нарушаването на процеса на кърмене.

Прочетете за:
Кои храни помагат за образуването на кърма?