Начало / Бебе и кърмене / Какво представлява ротавирусната инфекция?

Какво представлява ротавирусната инфекция?

ное. 5, 2015

ротавирус

Ротавирусът е вирус, който засяга гастроинтестиналния тракт и причинява гастроентерит. Този вирус е най-честата причина за тежка диария, съпроводена с дехидратация при бебета и деца до 5 годишна възраст. В световен мащаб, въпреки, че вече има създадена ваксина срещу ротавирусната инфекция, тя все още е една от водещите причини за смърт сред децата.

Ротавирусната инфекция се разпространява много лесно. Обикновено се наблюдават епидемии през зимата и ранната пролет, най-често в детски колективи, като детските градини например. Вирусът се предава чрез изпражнения на заразено дете, най-често при смяна на памперс или ако детето замърси ръцете си и след това пипне предмети, които се използват и от други деца. Ротавирусът е устойчив и понякога дори и спазването на много добра хигиена не успява да предпази децата.

Какви са симптомите?

Обикновено са нужни между 1 и 3 дни след заразяването с вируса, за да се проявят първите симптоми. Най-често заболяването започва с повръщане. След него се появяват покачване на температурата и диария. При повечето деца с ротавирусна инфекция диарията е водниста и обилна. В по-тежките случаи диарията продължава 4 до 8 дни и води до сериозна дехидратация. В редки случаи диарията може да продължи повече от седмица. Докато детето страда от диария е важно родителите му да му осигуряват достатъчно течности и да следят за първи признаци на дехидратация. Някои от тези признаци са:

  • летаргия
  • суха и студена кожа
  • сух, лепкав език
  • силна жажда.

Как се поставя диагнозата?

Вашият лекуващ лекар ще може да постави диагнозата на база на оплакванията на детето. Сезонът, през който боледува детето ви също е важен за по-лесното поставяне на диагноза. Ако детето ви се оплаква от диария и повръщане през зимата или ранна пролет, най-често се касае за ротавирусна инфекция. За потвърждаване на диагнозата може да бъде взета проба от изпражненията на детето за изолиране на вируса.

Какво е лечението?

Най-важното при ротавирусната инфекция е да предпазите детето си от дехидратация. Обличайте го в удобни дрехи и му сменяйте памперса редовно, докато страда от диария. Много често децата с ротавирусна инфекция получават обриви от памперсите. За да го предпазите от такъв обрив го мажете с кремове против подсичане.

Не давайте на детето си лекарства без лекарско предписание. Ротавирусната инфекция е заболяване, което задължително трябва да се проследява от лекар. Той може да ви предпише специални рехидратиращи напитки, които съдържат нужните електролити и хранителни вещества за детето ви, докато то страда от диария. В по-тежки случаи на дехидратация е нужно болнично лечение и венозно вливане на течности.

Прочетете за:
Ротавирус – причинява диария при деца