Начало / Бебе и кърмене / Какво представлява аналната атрезия?

Какво представлява аналната атрезия?

фев. 20, 2014

родови травми

Аналната атрезия е вродено заболяване. Това е здравословен проблем, който засяга правилното развитие на ануса на бебето и част от червото, което се намира малко над ануса. При аналната атрезия бебетата в повечето случаи не успяват да отделят изпражнения. Аналната атрезия може да има няколко различни разновидности на проявление:

 • аналният отвор е твърде малък или е разположен на неправилно място
 • има мембрана на входа на ануса
 • няма връзка между червата и ануса
 • има абнормна връзка между червата и пикочната система, което позволява на изпражнения да преминават през нея.

Какви са причините за анална атрезия?

Червата и ануса на бебетата се развиват през петата до седма гестационна седмица на бременността. Нарушения и проблеми по време на тези седмици могат да доведат до развитието на анална атрезия. Точната причина обаче за това състояние все още не е ясна.

Аналната атрезия е два пъти по-често срещана при момчета, в сравнение с момичета. В някои случаи може да се прояви с други вродени дефекти. Учените свързват употребата на стероидни инхалатори по време на бременността от майките с повишен риск от анална атрезия.

Какви са симптомите на заболяването?

Симптомите обикновено са видни на външен оглед и поставянето на диагнозата в повечето случаи не е трудно. Някои от по-честите симптоми са:

 • липса на анален отвор
 • анален отвор на нетипично място
 • неотделяне на изпражнения през първите 24-48 часа след раждането
 • излизане на изпражнения през нетипични места – вагина, уретра, скротум
 • подут корем.

Аналната атрезия е опасно състояние, което се нуждае от бързо лечение. Невъзможността на бебетата да отделят изпражнения, може да доведе до подуване на стомаха, коремна болка, запек и запушване на червата. При преминаване на изпражнения през пикочните пътища в тях може да бъде внесена инфекция, което да влоши допълнително състоянието на децата.

Как се поставя диагнозата анална атрезия?

Първо вашият лекар ще ви разпита какви са оплакванията на детето, след което ще го прегледа. Могат да бъдат извършени някои тестове за преценяване състоянието на бебето. Някои от използваните тестове са:

 • физикално изследване за установяване наличието на ануса и неговата локализация
 • рентген на коремни органи
 • ядрено-магнитен резонанс
 • ехография на коремни органи

Какво е лечението на аналната атрезия?

Лечебните схеми при това състояние са няколко и зависят от състоянието на вашето дете. От вашият доктор зависи да прецени, коя е най-подходяща.

Един от начините за лечение на аналната атрезия е операцията за възстановяване на дефекта. Точният вид на операцията зависи от това какъв точно е дефекта при вашето дете.

Една от видовете операции е анопластиката. Тя се прави, когато ануса е на нетипично място и цели възстановяването на неговата правилна локализация. С тази операция лекарите могат да се уверят и, че червата са правилно свързани с ануса.

Временна колостомия се прави, когато вашето дете се нуждае от създаването на нов път за преминаване на изпражненията. При тази операция част от черво се свързва с отвор на стената на корема. Така изпражненията могат да преминават в торбичка, разположена на входа на отвора. Извършването на колостомия дава време на аналната област да се възстанови и да заздравее.

Последни публикации