Начало / Бебе и кърмене / Какво представлява билиарната атрезия?

Какво представлява билиарната атрезия?

апр. 22, 2015

Билиарната атрезия е рядко срещано увреждане на черния дроб, което засяга новородените деца. Увредени са или липсват жлъчните пътища, които пренасят жлъчка от черния дроб към червата.

Жлъчката е жълто-зелена течност, която се произвежда в черния дроб. Тя съдържа жлъчни соли, които подпомагат храносмилането. Жлъчката също така съдържа пигмента билирубин и други субстанции, от които организмът няма нужда. Тези субстанции се натрупват в черния дроб и кръвообращението, ако жлъчните пътища не функционират нормално.

Какви са причините за билиарна атрезия?

Все още не са напълно изяснени причините за развитието на това състояние. При някои деца се наблюдава пълна липса на жлъчни пътища, докато при други те са увредени от собствената имунна система на детето, в резултат на отговор на вирусна инфекция, придобита след раждането на детето.

Учените са установили, че билиарната атрезия засяга по-често женския пол. Няма данни за унаследяване на състоянието и по-скоро се смята, че то настъпва случайно.

Какви са симптомите?

Бебетата с билиарна атрезия обикновено се раждат без видими промени, с нормално телесно тегло и изглеждат здрави. Симптомите се проявяват през следващите две седмици до два месеца от живота на детето. По-често наблюдаваните оплаквания са:

  • Жълтеница – жълтеникаво оцветяване на кожата и склерите на очите, поради ексцесивно натрупване на билирубин в кръвообращението на детето. Жълтеницата, дължаща се на незрял черен дроб е често срещана при новородените. Обикновено отзвучава до 10 дни след раждането. При бебетата с билиарна атрезия жълтеницата се развива 2-3 седмици след раждането.
  • Тъмна урина – този симптом също се дължи на натрупването на билирубин в организма на детето. Билирубинът се преработва от бъбреците и се премахва чрез урината.
  • Светли изпражнения – тъй като до червата не достига жлъчка, както и билирубин изпражненията на бебетата са светли. Освен това при преглед на бебето лекарят може да забележи уголемяване на корема, поради нарастване на черния дроб.
  • Загуба на тегло и лесна раздразнителност.

Как се поставя диагнозата?

Тъй като жълтеницата може да бъде симптом на много други заболявания е нужно извършването на допълнителни изследвания за доуточняване на състоянието:

  • кръвни изследвания – чрез тях може да бъдат открити отклонения в дейността на черния дроб
  • рентген – при това изследване могат да се визуализират уголемен черен дроб и слезка
  • чернодробна биопсия – при биопсията се взима малка тъкан от черния дроб на детето, която след това се изследва под микроскоп.

Какво е лечението?

Билиарната атрезия не може да се коригира с приема на медикаменти. При нея се извършва процедура, известна с медицинския термин хепатопортоентеростомия. Това е операция, която цели да възстанови потока на жлъчка от черния дроб към червата. Резултатите са по-добри ако хирургичното лечение се проведе в първите два месеца от живота на детето.