Начало / Бебе и кърмене / Какво представлява чревната малротация?

Какво представлява чревната малротация?

дек. 10, 2015

малротация

Чревната малротация е вроден дефект, който възниква докато плодът е все още в утробата на майката. При малротацията червото не успява да се завърти в правилната посока.

Друго подобно състояние е волвулусът, който обаче възниква след раждането и при него настъпва завъртане на червата. Червото се притиска и се нарушава преминаването на чревно съдържимо. Освен това в резултат на извиването на червото може да се наруши притока на кръв към него и то да се увреди необратимо.

При повечето деца с чревна малротация първите симптоми се появяват през първата година след раждането. Състоянието най-често се разпознава в кърмаческа възраст, когато детето започва да проявява симптоми на чревна обструкция. В редки случаи чревната малротация остава неразпозната през почти целия живот на човека поради липсващи симптоми.

Чревната малротация се среща при почти всяко едно на 500 новородени. Над 40% от пациентите проявяват симптоми през първата година от живота си. При над 50-60% от пациентите чревната малротация се диагностицира през първия месец след раждането.

Какви са симптомите при чревна малротация?

Най-честите симптоми, които се наблюдават при чревна малротация са:
• повръщане на жлъчно съдържимо
• болка в корема
• подуване на корема
• ненаддаване на тегло
• ускорен сърдечен пулс
• кръв в изпражненията.

Как се диагностицира чревната малротация?

Когато състоянието на детето и неговите симптоми навеждат към диагнозата чревна малротация освен физикален преглед и разпитване на родителите е нужно да бъдат извършени някои диагностични изследвания за потвърждаване на диагнозата.

Коремна рентгенография – чрез рентгенографията може да се диагностицира чревна обструкция в резултат на малротацията.

Контрастно изследване на храносмилателния тракт – с помощта на контраст се търсят аномалии в стомашно-чревния тракт. При това изследване чрез назогастрална сонда в стомаха на детето се инжектира барий, който действа като контраст. Той покрива стомашната и чревната лигавица и при рентгенова снимка се визуализира.

Ехография на коремни органи – чрез ехографията може да се изследва притока на кръв към червата.

Какво е лечението на малротацията?

По принцип, докато не се появят симптоми на запушване на червото малротацията не може да се диагностицира. Когато настъпи обструкция обикновено състоянието се определя като животозастрашаващо и трябва да бъде лекувано веднага.

Преди хирургичната интервенция на децата се вливат течности и антибиотици, за да бъдат предпазени от дехидратация и инфекция. След хирургична намеса се възстановява нормалната позиция на червото и се възстановява притока на кръв към него. В някои случаи ако притокът на кръв е бил нарушен за дълго време червото не може да бъде спасено и е нужно част от него да бъде отстранена. В повечето случаи това не влияе на здравето на детето и то се възстановява напълно.