Начало / Бебе и кърмене / Какво представлява млечницата при бебетата?

Какво представлява млечницата при бебетата?

окт. 20, 2015

Млечницата е инфекция, която се среща основно при кърмачета и се дължи на гъбична инфекция. Най-често от инфекцията се засяга устната кухина на детето. Други области на тялото, в които може да се наблюдава млечница са гънките и частите на тялото, които се покриват от памперсите.

Каква е причината за млечницата?

Нормално в областта на устата, кожата и стомашния тракт може да се открие в малки количества гъбичката Кандида албиканс. Обикновено тези гъбички не причиняват проблеми, но ако имунитетът се компроментира по някакъв начин от заболяване или прием на някои медикаменти може да се наруши деликатния баланс и да се стигне до млечница. Някои медикаменти, които могат да нарушат този баланс са кортикостероиди и някои видове антибиотици.

Какви са симптомите?

Въпреки, че млечницата е много по-често срещана при кърмачета под 6 месечна възраст тя може да засегне всеки. Когато едно бебе страда от млечница по езика и вътрешната страна на бузите могат да бъдат забелязани бели налепи. Тези налепи приличат на сирене, но не могат да бъдат отстранени. Важно е да знаете, че не трябва да се опитвате да ги премахнете сами. В по-тежките случаи на млечница налепите могат да се разкървяват.

В резултат на налепите в устата някои бебета могат да изпитват дискомфорт при хранене и да са неспокойни. Добрата новина е, че при повечето бебета млечницата преминава бързо и без сериозни оплаквания от тяхна страна.

В редки случаи гъбичната инфекция може да се разпространи към други части на тялото включително белите дробове, черния дроб и кожата. Такива усложнения се наблюдават при пациенти с компроментирана имунна система в резултат на раково заболяване или ХИВ например.

Как се поставя диагнозата?

В случаите, когато кърмачета се засягат от млечница диагнозата се поставя от педиатър при рутинен преглед, тъй като налепите са видими с невъоръжено око. При отстраняване на налепа може да се види зачервена и леко кървяща лигавица. Изследването на проба от лезията под микроскоп може да потвърди диагнозата.

Как се лекува млечницата?

Ако детето ви страда от млечница трябва да се консултирате с педиатър, който да ви посъветва как да процедирате. Обикновено състоянието отзвучава до 1-2 седмици, в редки случаи може да продължи до около месец. Вашият педиатър ще ви предпише противогъбично средство, с което да мажете налепите в устата на бебето.

Други неща, които може да направите, за да предпазите бебето си от нови случаи на млечница са:

  • стерилизирайте бутилките и приборите на детето – специалистите съветват всекидневно да стерилизирате бутилките, бибероните и всички останали прибори, които давате на детето. По такъв начин ще попречите на попадането на бактериите в тях.
  • поддържайте играчките на детето чисти – децата опознават света чрез устата си и имат навика да бутат всички играчки в устата си, затова и трябва да ги поддържате максимално чисти.
  • спазвайте добра хигиена – експертите съветват майките, които кърмят да измиват гърдите си с хладка вода преди всяко кърмене, особено ако бебето страда от млечница, защото вие също може да се заразите.