Начало / Бебе и кърмене / Кихане при кърмачета – какви могат да бъдат причините?

Кихане при кърмачета – какви могат да бъдат причините?

окт. 22, 2013

Въздухът, който дишаме е наситен с много замърсители. Носът на човек служи като филтър, който има функцията да пречиства постъпващият въздух. Когато носът засече наличие на съставки, които не трябва обикновено да се откриват в чистия въздух се увеличава притока на кръв към носа и тъканите, които изграждат носа набъбват. В резултат на това се увеличава продукцията на слуз в носа, което става причина за реакцията на организма с безусловния рефлекс кихане.

Родителите често се тревожат, когато тяхното току що родено бебе киха често. Кихането обаче не е задължително признак на някакво заболяване. То може да възникне в резултат на най-различни причини.

Някои от по-честите причини за кихане при кърмачета са следните:

Сух въздух

Новородените имат тесни и малки носни ходове, което води до лесно изсушаване на носната лигавица, особено през зимните месеци. Това може да доведе до шумно дишане и често кихане. За да подобрите качеството на въздуха у дома е добре да инсталирате устройство за подобряване на влажността на въздуха.

Дразнители във въздуха

Във въздуха има много дразнители, които могат да причинят кихане при вашето бебе. Такива са например цигарения дим, домашния прах. Тези дразнители водят до увеличаване на носната секреция и в резултат на нейното дразнене често кихане.

Настинка

Имунната система на новородените е все още несъвършена и не напълно функционална и поради тази причина бебетата често боледуват от инфекции на горните дихателни пътища. Най-често тези инфекции са вирусни и бебетата се заразяват от околната среда, при контакт с друго болно дете или възрастен. Затова е препоръчително да си миете ръцете преди да взимате бебе на ръце, а ако сте болни е най-добре да избягвате контакт с малки деца.

Алергии

Увеличената носна секреция и честото кихане може да се дължат на алергия. Бебетата могат да бъдат чувствителни към някои от замърсителите, които се откриват  във въздуха. В някои случаи откриването на точната причина за алергията е много трудна задача и отнема много дълго време.

Чуждо тяло

Бебетата и малките деца са изключително любопитни и обичат да изследват света около себе си. Много от тях се опитват да напъхат най-различни предмети в носа си. Когато предметът се постави в носа той дразни носната лигавица и това води до често кихане. За да избегнете такива инциденти, които в някои случаи могат да бъдат много опасни не оставяйте детето си без наблюдение.

Последни публикации