Начало / Бебе и кърмене / Кога бебето се научава да стои седнало самостоятелно?

Кога бебето се научава да стои седнало самостоятелно?

дек. 9, 2013

Стоенето седнал без опора дава нова перспектива за света на вашето бебе. След като мускулите на врата и гърба му укрепнат достатъчно и то се научи как да поставя краката си е само въпрос на време да започне да пълзи, да стои седнало и след това да се изправи и да ходи.

Вашето бебе ще се научи да стои седнало самостоятелно на около 4-7 месечна възраст. Това е времето, когато то вече трябва да е усъвършенствало способността да се преобръща от гръб по корем и да държи главата си изправена.

Вие може да започнете да подготовяте вашето бебе за момента, в който то ще стои самостоятелно седнало още от първите месеци, но то няма да успее да овладее тази способност преди мускулите му да укрепнат и преди да успее да държи главата си изправена.

Следващото умение, което вашето бебе ще усъвършенства е да повдига тялото си с помощта на ръцете си, нещо като мини лицеви упори. На около 5 месечна възраст детето ви ще е способно да стои седнало за малко, но е препоръчително да сте до него, защото то все още няма да има нужната опора или може да го подсигурите с няколко възглавници, които да помогнат поддържането на тялото му. На около 7 месечна възраст вече детето ви би трябвало да може да седи седнало без нужда от опора.

Как може да помогнете на детето си да се научи да седи само?

Може да помогнете на детето си като го стимулирате да си играе, колкото се може повече докато лежи по корем. Докато е в тази позиция бебето укрепва мускулите на главата, шията и гърба, което впоследствие ще му помогне да стои по-стабилно седнало. След като бебето ви се научи да стои седнало поставяйте играчки, които са му интересни, така че да не може да ги стигне. Те ще привличат вниманието му и ще го стимулират да използва ръцете си, за да балансира в седнала позиция.

Ако детето ви не се научи да стои седнало самостоятелно до 9 месечна възраст е препоръчително да се консултирате с вашия педиатър. Развитието на децата е строго индивидуален процес, но е добре да се прецени дали има някаква причина в забавянето на развитието на вашето дете, която да бъде отстранена навреме.