Начало / Бебе и кърмене / Кога бебето ви ще се научи да държи главата си изправена?

Кога бебето ви ще се научи да държи главата си изправена?

ян. 13, 2014

През първите седмици след раждането вашето дете няма да има значителен контрол върху мускулите на главата си и ще се нуждае от упора от ваша страна. Укрепването на мускулите на врата и способността на бебето да държи само главата си изправена е една от най-важните и първи способности, които вашето дете ще придобие.

Способността за придържане на главата изправена се развива някъде след първия месец от раждането на бебето. Вашето бебе ще укрепне значително мускулите на врата си и ще контролира движенията на главата си значително по-добре около 6 седмици след раждането си.

Как се развива по месеци способността за придържане на главата изправена?

Новородено

Вашето дете ще разчита на вас да придържате главата и врата му в подходящата позиция през първия месец след раждането. Това е може би начинът на природата да осигури достатъчно време майката да се порадва на своето бебе и да комуникират гледайки се едни други. По този начин се създава и по-силна връзка между майката и нейното бебе.

1 до 2 месеца

До към края на първия месец вашето бебе трябва да може да повдига главата си за кратко и да я движи наляво и надясно, докато е по корем. На около 6-8 седмична възраст, ако мускулите му се укрепнали достатъчно то ще може да повдига главата си и когато лежи по гръб.

3 до 4 месеца

До тази възраст вече ще забележите значителна промяна в способността на вашето дете да контролира движенията на главата си. То ще може да изправя главата си под ъгъл от 45 градуса, докато лежи по корем.

Може да помогнете на вашето дете да доразвие по-бързо контрол над движенията на главата си с една лесна за изпълнение игра. Поставете детето си по гръб, хванете го за ръце и бавно и постепенно му помагайте да се изправи, докато застане в седнала позиция. После отново му помогнете да легне и повторете упражнението няколко пъти.

5 до 6 месеца

До 6 месечна възраст вашето бебе трябва да държи главата си изправена стабилно и мускулите на врата му също трябва да са доста по-укрепнали.

Как може да помогнете на вашето дете?

Няма много неща, които може да направите, за да помогнете на вашето дете да развие тази способност, но най-важното е да придържате главата и врата му през първия месец, когато мускулите на врата му все още са много слаби.

Дори когато още мускулите на врата на вашето дете не са напълно укрепнали може да го поставяте по корем. То ще повдига гръдния си кош и главата си в желанието си да види вас и любимите си играчки и по този начин ще подобри контрола над движенията на главата си.