Начало / Бебе и кърмене / Кога бебето ви ще се научи да пълзи?

Кога бебето ви ще се научи да пълзи?

дек. 16, 2013

Пълзенето е може би първия начин на придвижване, което ще усвои вашето бебе. За да може да се научи да пълзи бебето първо трябва да се научи да балансира, използвайки ръцете и коленете си. След това то ще се научи да се придвижва напред и назад, избутвайки се с колене. По този начин то ще развие мускулите, които ще са му нужни да се научи да ходи изправено след това.

Кога трябва вашето бебе да започне да пълзи?

Повечето бебета се научават да пълзят на около 7-10 месечна възраст. Преди това вашето дете може да усвои някакъв друг начин за придвижване, като например да се плъзга по корем или да се преобръща.

Не е нужно да се притеснявате за начинът, който използва вашето бебе да се придвижва, важното в случая е да е активно и да има желание да изследва света около себе си. Някои бебета не преминават през фазата на пълзене, а направо се научават да се изправят и впоследствие да вървят. Ако вашето бебе използва ръцете и краката си еднакво и се учи да ги координира, няма за какво да се притеснявате.

Вашето бебе ще се научи да пълзи най-вероятно малко след като се е научило да седи самостоятелно. През това време то вече може да държи главата си изправена стабилно и да се оглежда наоколо, а мускулите на ръцете и краката му вече са достатъчно заякнали, за да му дават нужната опора.

В продължение на няколко месеца вашето бебе ще се научи да преминава от седнала позиция в пълзяща. На около 9 месечна възраст бебето ще се научи да се придвижва в стаята като се изтласква с колене, докато пълзи.

Какво следва след пълзенето?

След като се научи да пълзи, вашето бебе ще се научи да се изправя от седнала позиция, като се държи за неподвижна опора. Тази способност ще му е нужна, за да се научи впоследствие да ходи самостоятелно. След като се научи да се изправя бебето ще започне да обикаля стаята, като се държи за различни предмети и това ще му помогне да се научи да поддържа баланс, докато е изправено и мускулите на краката му ще заякнат достатъчно, за да може в един момент да започне да ходи само.

Как може да помогнете на вашето бебе?

Още в първите месеци след раждането на бебето вие може да помогнете за неговото по-добро моторно развитие, като го поставяте по-често по корем. По този начин то ще укрепне мускулите, нужни му след това за пълзене.

Един от добрите начини да помогнете на вашето бебе да се научи да пълзи е да поставяте някои от любимите му играчки близко до него, за да предизвиквате неговото внимание и да го карате да се придвижва до тях, използвайки ръцете и краката си.

След като бебето се научи да пълзи е важно да подсигурите къщата си и да не оставяте опасни предмети по пода, до които детето може да достигне. Бъдете близко до него винаги, когато то пълзи, за да го предпазите от нараняване.