Начало / Бебе и кърмене / Кога бебето ви ще се научи да се преобръща?

Кога бебето ви ще се научи да се преобръща?

дек. 2, 2013

След като бебето ви се научи да си държи главата изправена, следващата стъпка в неговото развитие е да се научи да се преобръща. Така например ако лежи по гръбче, вашето бебе ще може да се обърне по корем и обратно. Това събитие е особено важно в развитието на вашето бебе.

Кога вашето дете трябва да се научи да се преобръща?

Вашето дете ще се научи да се преобръща на около 6-7 месечна възраст, когато мускулите на врата и ръцете му са достатъчно укрепнали. Някои бебета се научават да се преобръщат още на три месечна възраст, докато при други този процес може да отнеме повече време. Бебето ви може да ви изненада с тази своя способност и затова е важно да не го оставяте без наблюдение, защото то може да се нарани.

Как бебето ви ще се научи да се преобръща?

Този процес е постепенен и през всеки месец бебето ви ще научава нещо ново, което впоследствие ще му помогне да се преобърне на една страна.

3-4 месеца

Когато поставите бебето си по корем на три месечна възраст то ще е способно да си повдигне главата и раменете от пода с помощта на ръцете си. Тези леки повдигания ще спомогнат за укрепването на мускулите, които ще са нужни на вашето дете да се преобърне на една страна след време.

В началото вашето бебе може да не обича да стои по корем, защото това ще е ново преживяване за него, което в началото може да го уплаши. Може да започнете постепенно като го поставяте по корем само за няколко минути, докато то свикне с тази нова позиция.

5-7 месеца

На тази възраст вашето бебе може да е способно да повдигне главата си, да се надигне на ръце и да повдигне гръдния си кош. До достигането на тази възраст бебето ви вече може да се е научило да се преобръща. Някои деца направо започват да пълзят преди да са започнали да се преобръщат. Целият процес на развитието на децата е индивидуален и затова не трябва да се притеснявате ако вашето дете не се развива идентично със своите връстници.

Как може да помогнете на детето си да се научи да се преобръща?

Може да окуражавате бебето си под формата на игра. Ако забележите, че детето ви се преобръща поставете играчка близо до него на страната, на която то се преобръща по-често. Ако то се преобърне към играчката наградете усилията му и му се усмихнете. Детето ви има нужда от вашата подкрепа по време на своето развитие.

Ако вашето бебе не се е научило да се преобръща, а е вече на седем месеца може да се консултирате с вашия педиатър. Всички деца се развиват с индивидуална скорост, тъй че не се притеснявайте прекалено. Лекарят ще оцени неговото състояние и ще ви даде насоки как да подпомогнете развитието на вашето дете.