Начало / Бебе и кърмене / Кога и как да захраним кърмачето – 1-ва част

Кога и как да захраним кърмачето – 1-ва част

фев. 12, 2016

захранване

Относно захранването на бебетата има различни схеми и школи и зависи от майката и развитието на детето, коя по-точно ще избере. В повечето случаи майките дават първата твърда храна под формата на пюре между 4 и 6 месец. Дотогава специалистите препоръчват да храните детето си само с кърма или адаптирано мляко, защото организмът му все още не е готов да храносмила друга храна.

Как може да прецените дали бебето ви е готово за твърда храна?

Има някои признаци, по които може да познаете дали детето ви е готово да започне да приема твърди храни. Някои от тях са:

  • Бебето показва интерес към други храни и ви наблюдава, докато се храните
  • Държи стабилно главата си
  • Значително и бързо наддава на тегло
  • Има повишен апетит
  • Бебето извършва движения с устата подобни на дъвчене
  • Бебето може да стои седнало.

Как да започнете захранването?

Обикновено захранването на бебето се препоръчва да започне със зеленчуково пюре между 4 и 6 месец. Най-често майките избират за първи зеленчук тиква или картоф. Захранването става постепенно, за да свикне организма на бебето с новата храна. Първия ден дайте една лъжичка от пюрето на бебето по време на обедното хранене, след което го нахранете както обикновено с кърма или адаптирано мляко. На втория ден на обед дайте две лъжички зеленчуково пюре и така няколко дена увеличавайте количеството. След 4-5 дни, след като бебето свикне с новата храна може да му дадете цяло бурканче зеленчуково пюре. Така ще заместите обедното хранене с пюре. Експертите съветват в началото да въвеждате всеки един зеленчук поотделно, за да прецените дали бебето ще прояви непоносимост към някой от тях. След като детето свикне с новите храни може да му давате комбинирани зеленчукови пюрета по негов вкус. На пазара има голямо разнообразие от готови зеленчукови пюрета, от които да избирате. Освен готови пюрета вие може сами да ги приготвяте у дома. За целта трябва да сварите на пара или във вода зеленчуците и след това да ги пасирате много добре, така че да няма едри частици. Около месец-два след като детето вече е свикнало със зеленчуковите пюрета може да започнете да му давате зеленчуково-месно пюре за обяд. Според специалистите най-подходящо и хранително е телешкото месо, но е добре детето да има разнообразно меню и да опитва различни видове меса.

Освен зеленчуково пюре между храненията може да давате и плодово пюре на своето бебе. Обикновено то се дава след второто и предпоследното хранене за деня. Трябва да знаете, че с плодово пюре не може да заместите цяло хранене на детето. То е само за десерт и за разнообразяване на храненето. Освен готово плодово пюре може да намачкате и свежи сезонни плодове, които да дадете на детето.

Прочетете за:
Кога и как да захраним бебето?  2-ра част