Начало / Бебе и кърмене / Кога може да разберете пола на бебето?

Кога може да разберете пола на бебето?

юни 26, 2024

пола на бебето

Има различни методи, чрез които може да се определи пола на бебето през различните периоди на бременността – от най-рано 9-та гестационна седмица до най-късно в деня на раждането.

Обикновено полът на бебето се разбира по време на ултразвуково изследване, което се извършва между 18 и 22 седмица от бременността. Това е най-разпространеният метод. Има обаче и други методи, които могат да се използват. Но въпреки че всички те са надеждни, не всички са подходящи за всеки. Някои от тях носят значителни рискове. Целта на повечето от тези тестове е да търсят друга информация, а откриването на пола е второстепенна полза.

Кога и как може да разберете пола на бебето?

Ето някои възможни начини да научите пола на бебето:

Ултразвуково изследване

Ултразвуковото изследване е неинвазивен и най-често използван метод за определяне на пола на бебето по време на бременността.

Ултразвукът, направен през 13-14 гестационна седмица обикновено като част от скрининга за нухална транслуценция може да разкрие пола на бебето в зависимост от неговата позиция и яснотата на ултразвуковото изображение. При липса на добра видимост ще трябва да изчакате до 18 – 22 гестационна седмица. 

Феталната морфология е ехографско изследване на плода, което се извършва между 18 и 22 седмица на бременността. При това изследване се правят различни измервания, оценява се теглото на плода, изследва се плацентата, прави се обстоен оглед на всички органи на плода, определя се и пола на бебето.  

Неинвазивен пренатален тест (NIPT)

Неинвазивният пренатален тест (NIPT) е кръвен тест, който се извършва след 9 седмица на бременността. Той анализира малки фрагменти от ДНК на плода, циркулиращи в кръвта на майката. Разработен е с цел скрининг на хромозомни аномалии като синдрома на Даун, но може също да определи пола на бебето с над 99% точност. Този метод дава възможност да разберете пола на бебето възможно най-рано.

Неинвазивният пренатален тест е скъп и резултатът обикновено се получава след седмица, тъй като кръвната проба се изпраща за изследване в чужбина. Този тест е необходим при жени, при които има висок риск да имат бебе с хромозомна аномалия – имали са вече бебе с хромозомна аномалия или са на възраст над 35 години към момента на раждането.

Амниоцентеза

Амниоцентезата е инвазивна процедура, при която чрез игла и под ехографски контрол през коремната стена на бременната жена се извлича малко количество околоплодна течност. Обикновено се извършва между 16 и 18 гестационна седмица.

Това изследване се прави главно с цел диагностициране на генетични аномалии, но може да определи и пола на бебето. Поради инвазивния характер и възможния риск от усложнения, амниоцентезата се провежда само когато е необходимо по медицински причини.

Прочетете за:
Фетална морфология
Амниоцентеза