Начало / Бебе и кърмене / Кога поникват първите зъби на вашето дете?

Кога поникват първите зъби на вашето дете?

ян. 20, 2014

Процесът на прорастване на зъбите е дълъг, като при много от  децата той продължава до три години. Обикновено първото зъбче пробива на около 5-6 месечна възраст. Въпреки това още на около три месечна възраст може да забележите как първия зъб, най-често преден долен резец започва да пробива. Целият процес на никнене на зъбите е строго индивидуален и при някои деца първото зъбче е налице още на 3 месеца, докато при други той пробива чак на една годинка. На около 2 годишна възраст обикновено децата вече разполагат с 20 зъба.

Болезнено ли е никненето на зъби за децата?

Обикновено появата на първото зъбче е съпроводено с безсънни нощи, както за детето, така и за родителите. Още един-два месеца преди поникването на зъбите може да забележите, че вашето дете се лигави повече от обикновено и има желание да поставя всякакви предмети в устата си.

В повечето случаи пробиването на първите зъби е съпроводено с леко покачване на телесната температура на детето и диария. Някои родители смятат, че тези оплаквания са симптом на някакво заболяване и често се консултират с лекар по този повод. Други симптоми, които могат да съпътстват поникването на първите зъби са намален апетит, проблеми със съня и лесна раздразнителност. Трябва да бъдете търпеливи и да се отнасяте с разбиране към вашето дете, за което този процес е много стресиращ и в известна степен болезнен.

В какъв ред обикновено поникват зъбите?

При 70% от бебетата, прорастването на зъбите става в следния порядък:

6 месец – долни предни резци
7 месец – горни предни резци
8 месец – долни странични резци
9 месец – горни странични резци
12 месец – долни малки кътници
14 месец – горни малки кътници
16 месец – долни кучешки зъби
18 месец – горни кучешки зъби
20 месец – долни големи кътници
24 месец – горни големи кътници.

Как може да помогнете на вашето дете?

Едно от нещата, които може да направите е да се опитвате да успокоите вашето дете, когато то е неспокойно. Дайте му изстудена играчка, която то да дъвче и да успокоява венците си по този начин. Друг начин за успокояване на болките е лекия масаж с пръст на венците.

Ако тези методи не успокоят вашето дете някои лекари препоръчват на детето да се даде ацетаминофен, за намаляване на болката и възпалението.