Начало / Бебе и кърмене / Кога трябва да проговори вашето дете?

Кога трябва да проговори вашето дете?

фев. 18, 2014

Вашето бебе ще се научи да говори през първите две години от живота си. Преди да успее да изговори първите свои думи, то първо ще комуникира с останалия свят невербално чрез усмивки, гримаси и плач, чрез които ще изразява своите емоции.  След това ще дойде време за изговаряне на отделни срички, които постепенно с неговото израстване ще се превърнат в думи, като „мама“ и т.н.

Как се развива говора на вашето дете по месеци?

Новородено до 3 месеца

През тези първи месеци след раждането плачът е основната форма на комуникация на вашето дете с околния свят. Освен това то издава звуци на задоволство, когато е спокойно и щастливо. Вашето дете ще ви слуша с интерес, докато говорите и ще наблюдава лицето ви и как то се променя.

4 до 6 месеца

През тези месеци вашето бебе ще започне да издава различни звуци и да произнася срички. На около 6 месечна възраст децата обикновено започват да реагират на собственото си име. На тази възраст приблизително те могат да произнесат и своето първо „мама“ или „дада“, които обаче все още не се свързва с родителите. Важно е през тези месеци да наблюдавате дали вашето дете реагира на музика и дали се обръща на звуци идващи от различни посоки, за да прецените дали то се развива правилно.

7 до 12 месеца

На около 9 месечна възраст някои бебета вече могат да разпознават често използвани думи като „не“ или „чао“ и да реагират на тях. Много от децата в този възрастов диапазон се научават да имитират различни звуци, които те чуват. На около 12 месечна възраст голяма част от бебетата могат да казват някои прости думички като „мама“,“дада“,като вече те са наситени със смисъл и те ги свързват със своите родители.

13 до 18 месеца

През тези месеци вашето дете ще научи приблизително 10 нови думи и ще започне активно да ги употребява.То ще започне да използва различни жестове при своята комуникация с останалите. Бебетата на тази възраст обичат да се опитват да повтарят думите, които чуват от своите родители, макар че няма да успяват да ги изговарят правилно в началото.

19 до 24 месеца

През тези месеци вашето дете ще обогати речника си с около 40-50 нови думи. Макар, че речникът му все още ще е беден, то ще разбира много повече, отколкото ще може да произнесе все още. Детето ви вече ще се опитва да оформя прости изречения от 3-4 думи. Децата на тази възраст много обичат да слушат как родителите им четат различни детски приказки или пеят някои от любимите им песни и се опитват да им подражават.

2 до 3 години

През този период децата обогатяват значително речника си, който вече се състои от около 300 думи. Те вече могат да водят разговор  и да отговарят на въпросите, които им задават, макар и все още с по-прости изречения, които се състоят от няколко думи.

Как може да помогнете на вашето дете?

За да може да помогнете на вашето дете в процеса на проговаряне е важно, когато сте заедно да му говорите, обяснявайте му какво правите и му пейте песни. Освен това четенето на книжки е един мног добър начин за обогатяване на речника на детето ви. Децата обичат да слушат родителите си, докато те им разказват истории.

Когато вашето дете говори го слушайте внимателно и отговаряйте на въпросите му. Децата предпочитат да говорят, когато виждат, че родителите им ги слушат с интерес.