Начало / Бебе и кърмене / Кога трябва да проходи вашето дете?

Кога трябва да проходи вашето дете?

ян. 28, 2014

Едно от най-важните неща, които трябва да научи вашето дете е способността да ходи самостоятелно. Това е първата важна стъпка към неговата независимост. Тази способност се развива постепенно с укрепването на мускулите в посока от главата към долните крайници.

Кога приблизително бебето трябва да започне да ходи?

През първата година от своя живот вашето бебе ще започне да придобива контрол над своето тяло. То първо ще се научи да се преобръща от гръб по корем, след това да седи самостоятелно седнало, да стои изправено, докато се държи за неподвижна опора и малко след това ще започне да прави първите неуверени крачки.

Обикновено повечето деца правят своите първи самостоятелни крачки около първата си годинка. На около 15 месечна възраст повечето бебета вече могат да вървят сами без помощ, макар и малко залитайки. Не трябва да се притеснявате, ако вашето дете проходи малко по-късно. Някои деца прохождат чак след 17-18 месечна възраст.

Как се развива способността за ходене?

Краката на новородените деца са още много слаби, но ако го изправите и го поддържате и поставите краката му на неподвижна основа, то ще се опита да се отблъсква с крака. Това е вроден рефлекс на автоматично ходене, който обикновено изчезва на около 2 месечна възраст.

На около 5 месечна възраст ако повдигнете детето си и поставите краката му върху бедрата ви то ще се опитва да подскача нагоре и надолу. Около 5-6 месечна възраст вашето дете ще се научи да се преобръща от гръб по корем и да стои седнало, което е изключително важно за укрепването на мускулите на цялото му тяло, които впоследствие ще са му нужни и за самостоятелното ходене.

На около 8 месеца вашето бебе ще започне да се учи да се изправя от седнала позиция, като се държи за неподвижна опора. Веднъж след като усвои тази способност то ще започне да обикаля из стаята, докато се държи за различни предмети.

На около 9-10 месечна възраст вашето дете ще започне да усвоява контрола и над коленете си и ще започне да се приучава да сяда от изправена позиция. На 11 месеца обикновено повечето деца могат да вървят докато се държат за ръцете на родителите си, но ще отнеме поне още месец на вашето дете, докато то успее да направи своите първи самостоятелни крачки, които всички родители чакат с такова нетърпение.

Как може да помогнете на вашето дете да се научи да ходи?

Когато вашето дете се научи да се изправя, то ще има нужда от вашата помощ да се върне отново в седнала позиция в началото, докато овладее само тази способност. Може да окуражите вашето дете да ходи, като застенете пред него и го държите за ръце изправено.

Докато вашето дете се учи да ходи е добре краката му да са с удобни чорапи или бебешки обувки, които да не му стягат и да са му максимално удобни. Може да забавите купуването на обувки до момента, в който вашето дете започне да ходи и извън дома ви.