Начало / Бебе и кърмене / Кои са най-честите родови травми при новородените?

Кои са най-честите родови травми при новородените?

окт. 22, 2014

родови травми

Нараняванията на новороденото, които се дължат на механичните сили по време на родилния процес са познати като родови травми. Те се срещат при 2 до 6 % от всички новородени. Родовите травми могат да се дължат на преждевременно раждане, едър плод, многоплодна бременност, седалищно предлежание, използване на форцепс, вакуум екстрактор и други причини.

Кои са най-честите родови травми?

Ето някои от често срещаните травми по време на раждане:

Кефалхематом

При кефалхематом се наблюдава кръвоизлив между повръхностните слоеве на черепните кости на новороденото, поради разкъсване на кръвоносни съдове. Обикновено се локализира в границите на една черепна кост, най-често в париеталните (теменните) и окципиталната (тилната) кост. В резултат на кървенето може да се развие анемия. При резорбирането на кръвоизлива в резултат на разрушаването на кръвните клетки може да се повиши нивото на билирубина и да се наблюдава жълтеница. Обикновено децата се възстановяват след прилагането на съответното лечение.

Капут сукцеданеум

Продължителното притискане на главата на бебето в костния родов канал на майката води до оток в кожата и подкожните тъкани. Повечето специалисти препоръчват изчаквателно поведение без прилагането на специфично лечение.

Парализа на плексус брахиалис

При тази родова травма има нараняване на групата нерви, които произлизат от шийната част на гръбначния стълб и преминават през шията, рамота и инервират ръката и пръстите. Различават се три типа парализа на плексус брахиалис, в зависимост от засегнатите коренчета: горен, долен и тотален. Тежестта на проявите зависят от степента на увреждане на нервите.

Костни счупвания

При усложнено или протрахирано раждане може да се наблюдава счупване на кости, особено на ключицата. В зависимост от тежестта на фрактурата може да се наложи обездвижване на коста за известно време. В болшинството от случаи счупванията заздравяват без усложнения и без остатъчни промени. По време на раждането могат още да се счупят рамото или бедрото на бебето. Фрактури на черепа най-често се получават след прилагане на форцепс.

Перинатална асфиксия

Асфиксията се развива, когато бебето по време на раждането не получава достатъчно кислород. Най-често това се дължи на недостатъчен приток на кръв към новороденото, поради притискане на пъпната връв или забавяне и усложняване на раждането. В някои случаи може да се стигне до сериозно неврологично увреждане на бебето или състоянието бързо да отмине при оказване на навременна медицинска помощ.

Увреждане на лицев нерв

При този тип травма лицевият нерв се уврежда за кратък период от време или перманентно. Симптоми, които могат да наведат лекарите към тази диагноза е липса на контрол върху лицевите мускули на новороденото, което е особено видно при плач, когато се забелязва лицева асиметрия. В повечето случаи тази увреда отшумява с времето, ако родителите са достатъчно настоятелни и провеждат редовна физиотерапия и рехабилитация на своето бебе.

Прочетете за:
Акушерска парализа

Последни публикации