Начало Бебе и кърмене Кои са най-честите родови травми при новородените?

Кои са най-честите родови травми при новородените?

Нараняванията на новороденото, които се дължат на механичните сили по време на родилния процес са познати като родови травми. Те се срещат при 2 до 6 % от всички новородени. Родовите травми могат да се дължат на преждевременно раждане, едър плод, многоплодна бременност, седалищно предлежание, използване на форцепс, вакуум екстрактор и други причини.

Ето и някои от по-често срещаните родови травми:

При кефалхематом се наблюдава кръвоизлив между повръхностните слоеве на черепните кости на новороденото, поради разкъсване на кръвоносни съдове. Обикновено се локализира в границите на една черепна кост, най-често в париеталните (теменните) и окципиталната (тилната) кост. В резултат на кървенето може да се развие анемия. При резорбирането на кръвоизлива в резултат на разрушаването на кръвните клетки може да се повиши нивото на билирубина и да се наблюдава жълтеница. Обикновено децата се възстановяват след прилагането на съответното лечение.

  • Капут сукцеданеум

Продължителното притискане на главата на бебето в костния родов канал на майката води до оток в кожата и подкожните тъкани. Повечето специалисти препоръчват изчаквателно поведение без прилагането на специфично лечение.

  • Парализа на плексус брахиалис

При тази родова травма има нараняване на групата нерви, които произлизат от шийната част на гръбначния стълб и преминават през шията, рамота и инервират ръката и пръстите. Различават се три типа парализа на плексус брахиалис, в зависимост от засегнатите коренчета: горен, долен и тотален. Тежестта на проявите зависят от степента на увреждане на нервите.

  • Костни счупвания

При усложнено или протрахирано раждане може да се наблюдава счупване на кости, особено на ключицата. В зависимост от тежестта на фрактурата може да се наложи обездвижване на коста за известно време. В болшинството от случаи счупванията заздравяват без усложнения и без остатъчни промени. По време на раждането могат още да се счупят рамото или бедрото на бебето. Фрактури на черепа най-често се получават след прилагане на форцепс.

  • Перинатална асфиксия

Асфиксията се развива, когато бебето по време на раждането не получава достатъчно кислород. Най-често това се дължи на недостатъчен приток на кръв към новороденото, поради притискане на пъпната връв или забавяне и усложняване на раждането. В някои случаи може да се стигне до сериозно неврологично увреждане на бебето или състоянието бързо да отмине при оказване на навременна медицинска помощ.

  • Увреждане на лицев нерв

При този тип травма лицевият нерв се уврежда за кратък период от време или перманентно. Симптоми, които могат да наведат лекарите към тази диагноза е липса на контрол върху лицевите мускули на новороденото, което е особено видно при плач, когато се забелязва лицева асиметрия. В повечето случаи тази увреда отшумява с времето, ако родителите са достатъчно настоятелни и провеждат редовна физиотерапия и рехабилитация на своето бебе.

Прочетете за:
Кефалхематом
Акушерска парализа